Senatorii își vor da marți votul final pe legea care prevede înăsprirea condițiilor de acordare a venitului minim garantat pentru familiile defavorizate. Legea prevede ca persoanele care beneficiază de ajutorul statului să presteze, în mod obligatoriu, muncă în folosul comunității, scrie Europa FM.
Astfel, familiile care primesc venitul minim garantat vor fi obligate să presteze lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local. Cei care refuză să muncească își vor pierde ajutorul de la stat, pe o perioadă de șase luni. De asemenea, munca prestată în folosul comunității va fi plătită la nivelul salariului minim brut, cu o sumă de aproximativ 12 lei pe oră.
Legea actuală prevede că persoanele care primesc ajutor de la stat pot refuza de trei ori un loc de muncă până să nu mai încaseze banii de ajutorare. În plus, beneficiarii de ajutoare sociale sunt obligați să își achite taxele și impozitele pentru bunurile pe care le dețin în proprietate.
Legea a fost inițiată de parlamentari de la ALDE și PMP, iar după ce va fi aprobată de Senat, va fi transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional.