Foto: gov.ro
Șeful Guvernului a declarat că a lucrat de-a lungul timpului cu oameni de etnii și naționalități diverse, care l-au ajutat să înțeleagă mai bine luma în care trăim.
„Mi-am petrecut mulți ani alături de oameni de multe etnii şi mult mai multe naționalitați. Am învățat lucruri pe care altfel ar fi fost mult mai greu sau imposibil să le învăț. Pe mulți îi admir şi o parte îmi sunt prieteni dragi. Cred că m-au ajutat şi mă ajută să ințeleg mult mai bine lumea aceasta.
Rasismul doare. Doare cel mai tare când ești tu victima sau cei apropiați ție. Scandările rasiste de pe stadioane, postările pline de ură de pe internet, declarațiile populiste sau glumele proaste despre cei care nu au aceeaşi culoare, naționalitate sau cetățenie ca noi rănesc oameni. Rasismul radicalizează, polarizează, dezumanizează.
21 martie este Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. O zi în care ar trebui să ne reamintim că ura de rasă a omorât zeci de milioane de oameni în ultimul secol. Ura nu ne face niciodată nici mai buni și nici nu ne aduce pace”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
Mi-am petrecut mulți ani alături de oameni de multe etnii şi mult mai multe naționalitați. Am învățat lucruri pe care...
Posted by Dacian Cioloş on 21 Martie 2016
Ziua de 21 martie a fost proclamată „Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale” de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 1966, prin Rezoluția 2142, conform Agerpres. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.
Deși lupta contra rasismului trebuie dusă zi cu zi, an de an, la 21 martie 2015, ONU organizează evenimente speciale la sediile sale din New York și Geneva, în cadrul cărora va fi analizată amploarea discriminării rasiale în prezent, în lume.