Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe. Operațiunea are legătură cu dosarul fraudelor bancare
Actualizare ora 14.00. Dubele cu suspecți au ajuns la sediul DIICOT, unde se află și rudele celor reținuți. Au fost confiscate numeroase documente, dosare și calculatoare, la operațiune au participat circa 200 de membri ai forțelor de ordine. Oamenii legii au ridicat peste 70.000 de euro, şase kilograme de aur şi 27 de maşini de la locuinţe din localitatea ilfoveană Sinteşti.
Romii sunt acuzaţi că l-au ajutat cu bani proveniţi din furtul de fiare vechi pe unul dintre liderii reţelei de fraude bancare. Mihai Ruse, arestat în urmă cu patru luni, ar fi fost ajutat în campania electorală pentru alegerile locale şi le-ar fi promis localnicilor că va ridica preţul terenurilor din zonă. Anchetatorii spun că bărbatul avea de gând să treacă pământurile din extravilan în intravilan.
Actualizare ora 9.00 Potrivit unui comunicat DIICOT, au avut loc 80 de percheziţii domiciliare pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale, prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Membrii grupului infracţional organizat era structurat pe paliere de execuţie, iar liderii reţelei erau oamenii de afaceri Stan Mihai și Daniel Ruse.
Perchezițiile, care au început la ora 6.00, au fost supravegheate tot timpul de un elicopter al MAI.
Cum acționa rețeaua
O parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate.
Sumele de bani împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.
Procedând în această manieră, membrii grupării au cauzat un prejudiciu estimat la peste 15.000.000 euro.
38 de persoane sunt cercetate în calitate de învinuiţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii D.I.I.C.O.T - Biroul Teritorial Călăraşi vor proceda la audierea învinuiţilor, urmând a dispune măsurile legale în cauză faţă de aceştia după finalizarea audierilor.
Perchezițiile de azi au legătură cu cazul fraudelor bancare din noiembrie, când, la fel, autoritățile au întreprins zeci de descinderi. Este un dosar în care se înregistrează unul dintre cele mai mari prejudicii din ultimii ani.
Actualizare 8.05. În localitatea Cuza Vodă spiritele s-au încins când polițiștii şi mascaţii au ajuns la locuinţele persoanelor suspectate evaziune. Au fost chemate întăriri. Echipa de jurnaliști nu a mai putut filma, ziariştii s-au ascuns în mașină, pentru a scăpa de grupul de oameni. Mașina jurnaliștilor a fost lovită.
Actualizare 8.00. Perchezițiile s-au încheiat, mai multe persoane au fost reținute. Au fost ridicate documente, au fost găsite sume mari de bani, laptop-uri, arme albe și neletale.
Este vorba despre o acţiune extinsă a ofiţerilor de la Crimă Organizată. Cele mai multe percheziţii sunt în judeţul Călăraşi, în jur de 60. În următoarele ore, cei peste 60 de suspecţi vor fi duşi la audieri, cel mai probabil la Parchetul din Călăraşi. Rămâne de văzut care este prejudiciul calculat de autorităţi.
Acum câteva luni a avut loc o acţiune similară, în care mai mulţi oameni de afaceri şi bancheri au fost ridicaţi pentru că ar fi făcut tranzacţii cu terenuri sau cu imobile care erau garantate prin Fondul de Garantare, astfel că pagubele pe care statul şi mai multe bănci le-au suferit au depăşit 20 de milioane de euro.
Din reţeaua care s-a ocupat de aceste tranzacţii au făcut au făcut parte importanţi oameni de afaceri şi bancheri, între care Aurel Şaramet, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, şi Alexandru Duca Cercel, vicepreşedintele BRD. Aceste persoane erau urmărite de aproape un an de zile.
Traseul dosarului
În 1 noiembrie, procurorii DIICOT efectuau 50 de percheziții domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Atunci au fost verificate locuinţele învinuiţilor precum și sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Potrivit comunicatului DIICOT de la acea dată în anii 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Mai mult, oamenii legii arătau că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării.
„Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş”, preciza DIICOT.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională era estimat la acea dată la suma de 22 de milioane de euro.
Ulterior, în 3 noiembrie, liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, şi fostul general DIE, Dragoş Diaconescu, au primit mandate de arestare preventivă, din partea magistraților Tribunalului București, pentru 29 de zile, în timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), urma să fie fi cercetat în libertate, potrivit instanţei.
Tribunalul București a decis arestarea preventivă şi în cazul omului de afaceri Mihai Stan, liderul romilor din Sinteşti și unul dintre liderii reţelei de fraudare. De altfel, acesta este singurul dintre inculpaţi care a recunoscut în faţa magistraţilor că a făcut parte din grupul infracţional. Avocații săi au depus recurs față de măsura luată de judecătorii Tribunalului.
Anterior, Tribunalul Călăraşi a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a încă zece persoane implicate în dosarul fraudelor bancare.
Prejudiciul provocat în dosarul fraudei bancare, potrivit deciziei instanței, ajunsese la 37 de milioane de euro, nu 22 de milioane, cât s-a stabilit iniţial.
„Pe una din fapte este vorba de un prejudiciu de 22 de milioane de euro, urmând ca cele 15 milioane de euro să se însumeze cu prejudiciul de 22 de milioane într-o altă configurație a situației de fapt”, a adăugat Gabriela Tănase, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Călărași.
„Cosmetizau” societățile preluate
Procurorii DIICOT au stabilit că gruparea Stan-Ruse înfiinţa sau prelua societăţi pe care le „cosmetiza”, iar ulterior mărea artificial capitalul social, pentru crearea unor situaţii financiare care să le facă eligibile la unităţile bancare unde doreau să comită fraude,
Societăţile comerciale erau înfiinţate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan şi Daniel Ruse, aceste persoane fiind atrase cu uşurinţă în activităţile infracţionale ale grupării conduse de cei doi. Totodată, liderii grupării au preluat firme care au avut în trecut activităţi comerciale reale.
Indiferent de modalitatea în care ajungeau să controleze societăţile comerciale, prin înfiinţare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era „cosmetizarea” acestor societăţi comerciale.
Astfel, mai întâi membrii grupării schimbau sediul social şi înfiinţau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorări sociale erau însă fictive, fiind întocmite în fals acte bancare, cum ar fi foi de vărsământ, extrase de cont sau ordine de plată.
Magistraţii Tribunalului Călăraşi au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr şi Nicolae Moga, aceştia fiind acuzaţi că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
Învinuiţii sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, în baza unor documente false, finanţarea unor proiecte pentru cumpărarea unor utilaje. În acest sens, s-au folosit de societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, susţine DIICOT.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Călărași, Gabriela Tănase, acuzații au fost arestați preventiv pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, constituire de grup infracțional, fals intelectual și uz de fals.
Cine este Daniel Ruse
Daniel Ruse a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.
Originar din judeţul Călăraşi, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru funcţia de primar din Olteniţa, obţinând doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.
Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”, iar din grupul său infracţional ar face parte, printre alţii, fraţii Moga, şi ei cu notorietate în judeţul Călăraşi, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Unul dintre fraţii Moga este finul lui Ruse, conform aceloraşi surse.
- Etichete:
- bucuresti
- giurgiu
- constanta
- evaziune fiscala
- aurel saramet
- perchezitii
- ilfov
- fraude bancare
- ialomita
- calarasi
- dosarul bancilor
- daniel ruse
- fondul national de garantare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News