„În iunie și august ne așteptăm ca toată zona de sud-est a țării să fie sub secetă. Îmi doresc să nu se împlinească aceste previziuni, dar, după cum vor evolua lucurile în ultimii ani, se pare că în iulie şi august va fi o secetă cel puțin la fel de dură ca anul trecut”, a spus Ion Sandu, director ANM.
„Au fost prezentate estimări, legate mai ales de precipitații, importante pentru agricultori. Directorul ANM a prezentat prognoza pesimistă. Perioada 1 Mai e departe, e greu de estimat acum”, a spus Simona Andrei, meteorolog ANM.
„Conform estimărilor, la nivelul unei luni întregi precipitațiile se încadrează în limite normale, dar asta nu înseamnă că putem ști când sau cât plouă. Legat de 1 Mai, de Paște, avem prea puține date”, a adăugat ea.
„Nici nu s-a încheiat martie, dar rezerva de umiditate a solului e foarte bună. Aprilie, mai și iunie sunt estimate ca luni bune din punct de vedere al cantității de precipitații. Iulie și august vor fi o perioadă de foc, dar e normal”, a subliniat Simona Andrei.
Pentru zilele următoare
„În zilele următoare nu scăpăm de iarnă, o masă de aer foarte rece a ocupat mare parte din Europa centrală și estică. Sud-vestul rămâne punctul nevralgic în următoarele ore, vântul e cel care face probleme. Se estimează viteze de 90 km pe oră, iar la munte se pot atinge 120 kilometri la oră. Se va intra într-o acalmie la un moment dat, dar cu temperaturi scăzute. Trebuie să avem răbdare cel puțin până marți”, a spus ea.
Citiţi şi
METEO. Cod portocaliu de ninsori şi vânt în opt judeţe