Vremea face ravagii în toată ţara. În timp ce sudul a fost sub informare de caniculă, în nord-estul şi în centrul ţării au fost ploi abundente, care au lăsat în urmă pagube însemnate. Case fără acoperişuri, localităţi fără curent electric şi maşini distruse de grindină. Şi toate acestea în doar câteva ore.
12 judeţe din vestul şi nord-vestul ţării sunt în continuare sub cod galben de ploi.
În mai multe comune din Timiş au căzut bucăţi de gheaţă mari cât pumnul. Grindina a spart acoperişurile caselor, parbrizele şi a îndoit tabla maşinilor. În Vrancea, viitura a lăsat o familie fără casă, iar alte câteva locuinţe sunt în pericol de a se prăbuşi. În judeţul Mureş, o tornadă a distrus acoperişurile a peste 300 de case, din două localităţi, în timp ce în Suceava o viitură a luat totul în calea ei.
În mai multe comune din Timiş au căzut bucăţi de gheaţă, mari cât o minge de tenis. Oamenii spun că nu au mai văzut aşa ceva...
„În jur de ora 8.30, a început o ploaie foarte puternică însoțită de grindină și descărcări electrice bineînțeles. Și bucățile de gheață au fost foarte mari, am găsit două bucăți la noi pe gazon. Uitați, sunt mai mari decât oul de găina, mai mari decât o mige de tenis și dacă le comparăm cu două roșii, sunt mai mari”, spune o femeie.
„Timp de 15-20 de minute, ploaie foarte puternică, grindină, bucăți foarte, foarte mari. Sincer, nu am mai văzut niciodată așa ceva. Chiar le-am cântărit, de curiozitate, pentru că rar vezi așa ceva. 250 de grame a avut o bucată, 225 de grame cealaltă bucată”, arată un bărbat.
Bucăţile de gheaţă au distrus acoperişuri, au spart parbrize şi au îndoit tabla maşinilor.
Probleme mari au fost şi în Mureş...
O fetiţă de doi ani şi-a pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina în care era cu tatăl ei.
300 de case au fost afectate de furtuni în judeţul Mureş, iar mai multe localităţi au rămas fără curent electric.
„A venit tornada! Şi a luat din acoperiş cu totul ţiglele... A distrus tot!”, relatează un localnic.
Furtuna nu a durat mai mult de 10 minute, dar a fost extrem de violentă, spun localnicii din Cuci. Casele au început să se zguduie, iar prin acoperişuri se putea vedea cerul.
Vremea extremă a lăsat comuna Cuci şi comuna alăturată, Dătăşeni, fără curent electric.
Pe pagina de Facebook Energie for Romania sunt publicate câteva poze în care stâlpi solizi de electricitate sunt contorsionați și puși la pământ ca niște jucării de plastelină. S-a întâmplat lângă stația Iernut, în comuna Cuci.
La Gura Humorului, în judeţul Suceava, viitura a ras totul în calea ei: maşini, case, poduri şi podeţe. O femeie de 56 de ani este de negăsit, spune prefectul. Oamenii numără acum pagubele şi încearcă să repare ceea ce natura a distrus.
A fost prăpăd la Voroneţ. Pâraiele s-au umflat, au ieșit din matcă, iar torenții de pe versanți au măturat tot ce au găsit în cale. Mai multe mașini au fost luate de viitură și duse de apă la vale. Acum, localnicii şi autoritățiile s-au apucat să cureţe mizeria lăsată în urmă de viituri.
„Până aici a fost ... un metru în casă. Ce vedeți, n-am mai rămas cu nimic, cât am dat drumul la câini și porcul l-am scos, în rest, nimic”, povestește un localnic.
O parte din parcarea Pârtiei Șoimul a fost acoperită cu aluviuni aduse din amonte. Stratul de pământ, nisip și buşteni măsoară mai bine de un metru.
Zeci de turiști care au venit să-şi petreacă Rusaliile la Gura Humorului au fost nevoiți să-și lase mașinile și să plece pe jos către case.
Primarul din Gura Humorului promite că, într-o săptămână, stațiunea turistică va arăta la fel ca înainte de inundații. Peste 3.000 de turiști au fost în acest weekendul prelungit la Gura Humorului.
În alte zone din ţară, viiturile au lăsat oamenii pe drumuri. În comuna Paltin, din judeţul Vrancea, apele au distrus complet o casă.
„Când a venit a luat-o pe fata mea cea mare și a împins-o apa la soacra mea. Când am vazut că vine apa aia mare, am strigat, Ionică, ne ia casa apa, eu unde mă duc cu copiii mei?”, povestește o femeie.
În județul Vrancea, 18 case au fost afectate de inundații. Opt dintre ele sunt în pericol de prăbușire. Autorităţile locale au promis că le vor acorda familiilor afectate un ajutor financiar de 5000 de lei, fie că au sau nu asigurare obligatorie pentru locuinţă.
Premierul Dacian Cioloş a convocat astăzi o video conferinţă cu prefecţii la care participă şi autoriăţile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Vor fi evaluate pagubele produse din ultimele zile, precum şi măsurile luate pentru protejarea oamenilor. Video conferinţa este programată la ora 8 şi jumătate.
Citiți și: