La Chişinău, în ciuda vremii deosebit de reci, s-au format cozi uriaşe în faţa secţiilor de votare. Cetăţenii români din Republica Moldova spun că au votat pentru o viaţă mai bună şi pentru democraţie. Câteva sute de alegători însă nu au mai reuşit să ajungă în faţa urnelor, iar asta a stârnit imediat indignare.
Cu 20 de minute înainte de închiderea urnelor, câteva sute de oameni încă îşi aşteptau rândul la cele două secţii amenajate în incinta Consulatului român la Chişinău.
„Parcă stăm la cerşit aici. Ce înseamnă asta? Noi am venit să ne îndeplinim datoria sau să cerşim aici? Dacă nu au nevoie de votul nostru să ne spună, că stăteam acasă şi ne odihneam, nu aici să îngheţăm”, s-au plâns oamenii.
Singura secţie de votare din cele patru deschise în Chişinău, de unde au plecat acasă aproape 150 de oameni fără să poată vota a fost cea de la Liceul Gheorghe Asache. Mai mulţi poliţişti au blocat intrarea în secţie şi nu i-au mai lăsat pe oameni să voteze, deşi aceştia se aflau la ora 21.00 în incinta liceului. Cei mai mulţi au plecat acasă revoltaţi, considerând că le-a fost lezat un drept constituţional.
Alţii au stat în secţie o oră după închiderea votului, în speranţa că îl vor îndupleca pe preşedinte să le permită să voteze, dar nu au reuşit.
Doar 15.000 de români au votat în Spania
În Spania, doar 15.000 de români din aproape un milion au venit la urne. La câteva secţii, oamenii au format cozi pentru a ajunge sa voteze.
Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00, adică 8.00 ora României. Românii stabiliţi de ani buni în regatul iberic spun că votul lor contează atât pentru diaspora, cât şi pentru cei aflaţi în ţară.
Compatrioţii noştri ştiu foarte bine ce aşteptări au de la cei pe care îi vor trimite în parlament: „Să lupte mai bine pentru noi, pentru viitorul copiilor noştri şi pentru noi ca oameni, să avem un serviciu, să avem case. Aici, de bine de rău, ne permitem să plătim o chirie, să ne creştem copiii şi să ne strângem acolo cât putem, pentru ziua de mâine”.
Românii din Italia, neinformaţi
Şi în Italia prezenţa la urne a fost redusă, deşi şi aici comunitatea românească este însemnată, numărând peste un milion de oameni. Ca şi în Spania, doar cîteva mii de alegători s-au prezentat la urne.
„Cei mai mulţi dintre românii care au vrut să voteze la alegerile parlamentare, au fost neinformaţi. Nu au ştiu cu ce documente trebuie să vină ca să poată să voteze şi de altfel, mulţi nu au ştiu nici ce trebuie să voteze la aceste alegeri. Ca atare, la multe secţii de votare din Italia au fost români întorşi din drum”, a transmis, de la Milano, Raluca Lungulescu, trimis special al Digi 24.
Consulul general al României la Milano a precizat că au întâmpinat asemenea probleme la fiecare scrutin. „În general, comunitatea românească nu se informează. Primul lucru pe care orice cetăţean român trebuie să-l facă când vine într-o ţară străină, este să se informeze”, a spus consulul George Bologan.
La scrutinul legislativ din 2008 au votat numai 3.800 de români din Italia.