Profesorul a vorbit și despre protestele de săptămâna trecută și a arătat că astfel de manifestări au mai avut loc în ultimii ani, începând cu 2012.
„Acum motivul e mult mai tragic, dar dacă ne uităm la discursul din piaţă, la poziția majorității, nu a tuturor, e o creştere substanțială a coerenței discursului, a unei anumite maturități politice. Asta deschide drumul spre o schimbare. Asta nu înseamnă că de mâine se va face această schimbare, că Piața va lua locul parlamentului, ar fi o catastrofă. Dar o deschidere a clasei politice e obligatorie”, spune Vintilă Mihăilescu.
În opinia sa, „povestea cu tehnocraţii e o fantezie foarte drăguţă”.
„Nu există tehnocrat în politică. Când ai intrat în guvern ești om politic. Și nu e niciun partid care să nu aibă trei tehnocrați în mânecă. A nu se confunda politrucul cu omul politic. Ceea ce ar trebui să însemne politicul e un lucru foarte important și ceva care ne implică pe toți. Să nu fim naivi că se poate face o schimbare în afara politicului”, arată antropologul.
„Când apar gafe politice să nu fim surprinşi cât de repede se reaprind.Vorbim de o boală de sistem. Majoritatea spun că nu sunt împotriva guvernului, ci a sistemului, care merge până în ultimul sat, în ultima primărie. Un astfel de sistem nu poate fi schimbat rapid. Dacă tinerii, prin niște reprezentanți, nu intră ei în politică, din când în când ne vom revolta cu toții din nou și vor fi aceleași sincope”, mai spune Vintilă Mihăilescu.