Pregătirile pentru Paşte sunt în toi şi în toate mănăstirile din România. După ce au făcut curăţenie prin camerele de oaspeţi, măicuţele au început să preparare bucatele tradiţionale şi asteaptă acum oaspetii.
Maicile pregătesc camerele pentru pelerinii care vor sosi de Paşte. La mănăstirea Probota din Suceava, maicile se grăbesc să termine pregătirile. Au scuturat covoarele şi au pregătit aşternuturi curate pentru pelerinii care încep deja să le bată la poartă.
Nici cazarea şi nici masa pelerinilor nu sunt gratuite, însă maicile nu au stabilit un tarif anume. Contribuie fiecare cu cât poate.
„Au venit şi câteva grupuri care nu au mai fost pe la mănăstiri. Şi au spus: vrem să mâncăm şi noi o ciorbă la mănăstire. Se poate? Şi bineînţeles că nu le-am luat bani”, povesteşte maica stareţa.
E forfotă mare şi în bucătărie. Măicuţele au pus deja la fiert ciorba pentru masa de Paşte. Sunt convinse că le va ieşi delicioasă, chiar daca până duminică nu o vor gusta sub niciun chip. Însă, printre treburile gospodăreşti, nu uită de rânduiala rugăciunii.
La Mănăstirea Probota îşi duc viaţa în post şi rugăciune 20 de călugăriţe. Situată în judeţul Suceava, într-un loc plin de farmec şi de linişte, mănăstirea a fost ctitorită de Petru Rareş, în urmă cu aproape 500 de ani. De altfel, aici este si mormântul domnitorului. Mănăstirea Probota este singura necropolă voievodală din lume care îmbină toate stilurile arhitecturale medievale. De jur împrejur, este înconjurată de ziduri înalte de câţiva metri şi vegheată de turnuri de apărare.
„Ce face faima mănăstirii Probota astăzi este pictura interioară. Pentru că mănăstirea Probota a fost pictată şi în exterior. Dar în exterior, datorită vitregiilor vremii pictura nu s-a ppstrat decât pe suprafeşe destul de restrânse”, spune maica stareţă.
An de an, mii de pelerini calcă pragul sfântului lăcaş de închinăciune.
Vinerea Mare este singura zi în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Este ziua în care Mântuitorul a murit răstignit pe cruce şi doar seara, călugăriţele cântă Prohodul Domnului. Este ziua în care maicile ţin post negru, pregătindu-şi astfel trupul şi sufletul pentru întâmpinarea Mântuitorului în seara de Înviere.
În România există peste 630 de mănăstiri, în care trăiesc aproape 8.500 de călugări şi călugăriţe.
Citiţi şi
Tradiții din Joia Mare. Pe dealurile din Bihor s-au aprins focuri pentru sufletele morților
Peste 2000 de lumânări s-au aprins în Joia Mare pe „Calea Luminii”, la Târgovişte
Joia Mare la Mănăstirea Hadâmbu din Iaşi. Peste 100 de credincioşi au mers pe Drumul Crucii