Mănăstiri din România. Cele mai frumoase lăcașuri de cult pe care să le vizitezi la noi în țară

Data publicării:
Mănăstiri din România. Cele mai frumoase lăcașuri de cult pe care să le vizitezi la noi în țară
Mănăstiri din România. Cele mai frumoase lăcașuri de cult pe care să le vizitezi la noi în țară

Vizita într-o mănăstire poate fi una dintre cele mai complexe experiențe. Aici poți să descoperi arhitectura deosebită a locului, picturi reprezentative, dar și să simți puterea vindecătoare a locului. Vezi mai jos recomandări pentru cele mai frumoase mănăstiri din România.

Lăcașurile de cult sunt considerate locuri sfinte pentru minte și suflet. Un spațiu binecuvântat unde liniștea primează și în care poți să fii mai aproape de Dumnezeu, prin rugăciune.

Cele mai frumoase lăcașuri de cult de la noi din țară

Mănăstiri din România, din Moldova și Bucovina

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț mai este denumită "Capela Sixtină a Estului" și se află în apropiere de orașul Gura Humorului, sat Voroneț, județul Suceava.

Este o mănăstire ortodoxă construită în anul 1488 de către Ștefan cel Mare, unde se poate admira și astăzi faimoasa frescă „Judecata de Apoi”, pictura considerată una dintre cele mai importante opere de artă din lume, inclusă și în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993.

Mănăstirea Voroneț este faimoasă în România și pentru picturile murale de pe fațadă desenate în celebrul "Albastru de Voroneț", scenele biblice desenate aici, și arhitectura gotică deosebită.

  • Fresca - Tehnica de a picta cu culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă.
  • Albastru de Voroneț este nuanța de albastru viu, întâlnită doar la mănăstire. Culorile amestecate pentru obținerea nuanței unice nu se cunosc, însă aplicarea vopselei s-a făcut în momentul în care pereții mănăstirii nu erau bine uscați, moment în care vopselurile se combină mai bine și se păstrează pe suprafață pentru o perioadă îndelungată.
Mănăstirea Voroneț. Foto Shutterstock
Mănăstirea Voroneț. Foto Shutterstock

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este o altă locație pe care o poți vizita în județul Suceava, în apropierea orașului Vatra Dornei. Este un lăcaș de cult construit de Ștefan cel Mare într-un stil gotic moldovenesc, care datează în țara noastră încă din anul 1466.

În interiorul mănăstirii se regăsesc picturi murale care surprind scene din viața lui Iisus Hristos, din Vechiul Testament, împreună cu portretele mai multor sfinți și domnitori ai Moldovei. Tot aici, o atracție importantă a locului, este și mormântul lui Ștefan cel Mare, care se găsește în interiorul bisericii.

Mănăstirea Putna, Foto Shutterstock
Mănăstirea Putna, Foto Shutterstock

Mănăstirea Moldovița

Moldovița este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din România pe care o găsești în Vatra Moldoviței, județul Suceava.

Este locul sfânt recunoscut pentru fațada unică de culoare galben-verde și pentru picturile celebre precum „Ierusalimul cel Nou”, pictura care prezintă viața de după moarte și „Cei 40 de Mucenici”.

Mănăstirea a fost întemeiată de domnitorul Petru Rareș în anul 1532 drept un lăcaș de închinare și refugiu pentru monahi, iar mai târziu a devenit un important centru de cultură și spiritualitate unde s-au dezvoltat școli de pictură.

În interiorul mănăstirii Moldovița se regăsesc și mai multe obiective de cult printre care un epitaf din lemn sculptat.

Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț este situată în comuna Vânători-Neamț, județul Neamț, la poalele Munților Ceahlău. Este cel mai vechi așezământ monahal din Moldova, care datează din secolul al XIV-lea. Biserica din incinta mănăstirii a fost întemeiată de voievodul Ștefan cel Mare și poartă hramul Înălțării Domnului.

În interiorul complexului mănăstirii se mai poate vizita și o bibiliotecă, o galerie de artă și un muzeu. Locul este cunoscut și pentru producția de icoane, picturi și obiecte de artă religioase pe care turiștii le pot achiziționa.

Mănăstiri din România pe care le găsești în Oltenia

Mănăstirea Horezu

Situată în județul Vâlcea, mănăstirea Horezu poartă hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena" și este considerată o destinație turistică importantă în Oltenia. Este un simbol al mănăstirilor din regiune, datorită stilului arhitecturii în stil brâncovenesc, cu influențe de arhitectură bizantină și barocă.

În curtea mănăstirii se regăsește o altă atracție a locului, respectiv clopotnița din lemn construită încă din secolul al XVIII-lea.

Mănăstirea Horezu, România. Foto Shutterstock
Mănăstirea Horezu, România. Foto Shutterstock

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia se află printre cele mai cunoscute mănăstiri din România și se regăsește în orașul Călimănești, pe malul râului Olt, județul Vâlcea.

A fost construită în stil gotic în anul 1388, de către Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești. Aici s-au adăpostit oameni importanți din istoria României, în timpul luptelor pentru independență și libertate, precum Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul.

Cea mai importantă construcție a mănăstirii o reprezintă biserica în formă triunghiulară susținută de patru contraforți (contrafort = porțiune dintr-un zid, întăritură de beton  sau de zidărie, care mărește rezistența exteriorului unei clădiri) masivi.

Mănăstirea Cozia. Foto: Shutterstock
Mănăstirea Cozia. Foto: Shutterstock

Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească. Este situată pe teritoriul orașului Tismana,  județul Gorj, datează din secolul al XIV-lea și a fost construită în stilul brâncovenesc de către Sfântul Nicodim, un monah și călugăr erudit, într-o formă pătrată, din piatră și cărămidă.

Mănăstirea Tismana a fost și un important centru de învățământ și cultură, deoarece a reprezentat locul de formare pentru mulți călugări și teologi. Aici se regăsesc și în ziua de azi o serie de cărți și manuscrise vechi.

Mănăstirea Tismana din România. Foto Shutterstock
Mănăstirea Tismana din România. Foto Shutterstock

Mănăstirea Dintr-un Lemn

Considerată un loc unic, mănăstirea Dintr-un Lemn este construită în întregime din lemn și este situată în localitatea Frâncești, județul Vâlcea. 

Este un lăcaș de cult construit în stil traditional, cu pereți și tavan din lemn sculptat, iar în interior pot fi admirate icoane, fresce deosebite, cărți și multe alte obiecte religioase.

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi este o mănăstire de maici care poartă hramul Maicii Domnului și este situată în apropierea Munților Parâng, județul Gorj.

Lăcașul de cult a fost construit în secolul XIII, la confluența râurilor Olt și Polovragi, și este considerat în zilele noastre un loc important pentru tradiția și cultura creștină.

În interiorul bisericii credincioșii pot admira icoane vechi care datează încă din secolul al XVIII-lea, dar și o colecție impresionantă de cărți și manuscrise vechi.

Mănăstirea Polovragi, România. Foto Shutterstock
Mănăstirea Polovragi, România. Foto Shutterstock

Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici este situată în localitatea Parcul Național Defileul Jiului, Bumbești-Jiu, județul Gorj, și a fost construită în secolul al XVII-lea în stilul brâncovenesc, din piatră și cărămidă.

Este un loc important pentru obiceiuri și tradiții în cultura creștină din România, decorat cu icoane vechi și fresce deosebite, iar aici se organizează slujbe religioase pentru credincioși cu ocazia fiecărui eveniment religios, în special în timpul sărbătorilor importante din calendar.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul

Este situată în oraș Băile Olănești, județul Vâlcea și este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante figuri religioase din istoria creștinismului.

Biserica principală de aici este una dintre cele mai impresionante atracții datorită dimensiunii sale, dar și icoanelor vechi și elementelor care amintesc de tradiții ortodoxe de altădată precum iconostas (pupitru pe care se pune o icoană), catapeteasmă (draperie brodată) și fresce.

Mănăstiri din România pe care să le vizitezi în Muntenia

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș este una dintre cele mai importante monumente religioase și istorice de la noi din țară. Se află în orașul Curtea de Argeș, județul Argeș, și este considerată o capodoperă a stilului brâncovenesc în arhitectură.

Construcția mănăstirii a avut loc între anii 1514-1517 și a fost întemeiată de domitorul țării Românești, Neagoe Basarab. Sfințirea lăcașului de cult a fost pe data de 15 august 1517, chiar de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, care a dat hramul locului.

Una dintre cele mai cunoscute legende ale mănăstirii este si cea despre meșterul Manole, care a zidit-o pe soția lui, Ana.

Potrivit legendei, domnitorul i-a cerut meșterului Manole, împreună cu alți nouă meșteri, să ridice construcția, însă tot ce se lucra ziua, se strica pe timpul nopții.

Manole a visat că, dacă își va sacrifica soția, pe Ana, construcția va rezista, fapt pentru care a ales să își zidească soția și copilul lor nenăscut, din pântecele femeii, în peretele construcției. Din acea noapte, construcția nu s-a mai stricat și astfel s-a ridicat blestemul ce se abătea asupra șantierului.

În anul 1875, mănăstirea Curtea de Argeș a fost grav avariată în urma unui incendiu și a fost reconstruită complet între anii 1875-1866. În urma lucrărilor, s-au păstrat elementele originale ale bisericii construite de Neagoe Basarab.

Mănăstiri din România pe care să le vizitezi în Muntenia, Curtea de Argeș. Foto Shutterstock
Mănăstiri din România pe care să le vizitezi în Muntenia, Curtea de Argeș. Foto Shutterstock

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia este situată pe Valea Prahovei, în localitatea cu același nume, și este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România. Mănăstirea Sinaia a fost construită ca o mică chilie de către Mihail Cantacuzino, domnitorul țării Românești, în anul 1695.

Turiștii pot vizita aici și unul dintre edificiile impresionante ale locului, precum Biserica Veche, cunoscută și sub numele de Biserica Mihai Vodă, care își păstrează autenticitatea de secole întregi.

Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica este una dintre cele mai vechi și importante mănăstriri din Muntenia, construită din secolul al XVIII-lea, la aproximativ 20 km de București, în orașul Pantelimon.

Stilul arhitectural medieval este impresionant aici, la fel și obiectele de artă religioasă care se regăsesc în interior. În cadrul mănăstirii sunt construite trei biserici și trei paraclise: Biserica Mare, cu hramul Sfântului Nicolae, Biserica cu hramul Sfântului Gheorghe și bisericuța Sfântul Lazăr, iar cele trei paraclise ale mănăstirii sunt “Adormirea Maicii Domnului

Mănăstirea Cernica. Foto Shutterstock
Mănăstirea Cernica. Foto Shutterstock

Mănăstiri din România pe care le găsești în Dobrogea

Mănăstirea Dervent

Este mănăstirea recunoscută pentru moaștele Sfântului Dimitrie și pentru frescele sale impresionante. O poți vizita în sat Canila, comuna Lipnița, județul Constanța. Locul datează din secolul al VI-lea și este considerat un important centru spiritual din regiune.

Clădirile mănăstirii sunt construite din piatră și cărămidă, iar în interiorul lăcașului de cult se pot observa picturile murale care ilustrează scene din viața și învățăturile lui Iisus Hristos.

Biserica Sfântul Mina

Fondată în secolul XIV-lea, biserica Sfântul Mina este unul dintre cele mai vechi și importante locuri de cult din Dobrogea, în apropierea orașului Mangalia, pe malul Mării Negre.

Aici, turiștii pot vizita capela și muzeul mănăstirii și pot descoperi obiecte de artă religioase importante, cărți rare și documente istorice care oferă o altă perspectivă asupra istoriei și culturii Dobrogei.

Mănăstiri din Transilvania și Banat

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea este situată în apropierea satului Silvașu de Sus, județul Hunedoara, și datează din secolul al XV.  

Mănăstirea Prislop este un important loc de pelerinaj la noi din țară, deoarece găzuiește mormântul Părintelui Arsenie Boca, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai țării. Părintele a fost înmormântat aici, iar astăzi locul este ales de mii de credincioși pentru rugăciune.

Mănăstirea Prislop. Foto: Shutterstock
Mănăstirea Prislop. Foto: Shutterstock

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din Românie, renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Se află la câțiva km de orașul Gherla, localitatea Nicula, județul Cluj și este biserica ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Mănăstirea Nicula. Foto: Shutterstock
Mănăstirea Nicula. Foto: Shutterstock

Mănăstirea Schimbarea la Față

Mănăstirea Schimbarea la Față este situată în apropierea satului Petreștii de Sus, județul Cluj, în apropierea localității Cheile Turzii. A fost fondată în anul 1659 de către mitropolitul Varlaam al Moldovei și a servit drept loc de retragere și rugăciune pentru monahi.

Astăzi, mănăstirea este vizitată anual de turiști datorită frescelor unice din interior și picturilor murale realizate în stilul bisericesc moldovenesc, care aduc în prim plan scene din viața și patimile lui Hristos, dar și figuri ale sfinților și arhanghelilor.

Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș

Mănăstirea Bârsana se găsește pe valea Izei, în comuna Bârsana, județul Maramureș. Construcția inițială a lăcașului datează încă din secolul al XIV-lea, iar cu trecerea anilor mănăstirea s-a extins și s-a renovat pentru a-i fi păstrată autenticitatea și valoarea.

Construcția mănăstirii Bârsana este realizată în întregime din lemn de stejar și are la bază mai multe ornamente lucrate manual precum motive geometrice și florale, care oferă locului un farmec aparte.

Mănăstirea Bârsana, Maramureș Foto: Shutterstock
Mănăstirea Bârsana, Maramureș Foto: Shutterstock

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Radu Voina, criticul suprem al Cristinei Neagu, reacție dură: „Nu e cea mai bună din toate timpurile. Oricine...
Pro FM
Eros Ramazzotti, cu fosta soție, în prima zi de școală a copiilor. Cum arată la 60 de ani artistul care...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jennie Garth, Kelly din "Beverly Hills", despre durerile secrete din ultimii ani. Două operații...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro