Adormirea Maicii Domnului prăznuită pe 15 August. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Data actualizării: Data publicării:
Adormirea Maicii Domnului prăznuită pe 15 August. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Foto: Profimedia
Adormirea Maicii Domnului prăznuită pe 15 August. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Foto: Profimedia

Pe data 15 august, credincioșii, ortodocși și catolici, prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai însemnate sărbători religioase din caledarul bisericesc.

Sfânta Maria este sărbătoarea celebrată de două ori pe an. Pe data de 15 august, creștinii serbează Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legal în România, iar pe data de 8 septembrie în Biserică se celebrează Nașterea Maicii Domnului.

Semnificația sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria. Nu există mărturii clare despre existența Ei, însă din secolul al V-lea Cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte, după ce Sinodul IV Ecumenic a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Locul de origine al sărbătorii nu se cunoaște cu exactitate, însă mormântul Maicii Domnului și biserica zidită pe mormânt se păstrează și astăzi în Orașul Sfânt, Ierusalim, în apropiere de Grădina Ghetsimani. În spatele mormântului Maicii Domnului din biserică poate fi vizitată de pelerini și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.

Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos.

Despre viața Fecioarei Maria, din scrierile bisericești s-a transmis că Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la Cer a Fiului său. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică, conform tradiţiei Bisericii.

Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, aceștia au fost prezenţi la eveniment, aduşi prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înştiinţându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă. Apostolii au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. 

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, notează Sfântul Ioan Damaschin, a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei, moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă. Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

După Adormirea Maicii Domnului, tradiția spune că mai mulți oameni prezenți la eveniment s-au îndreptat spre Ghetsimani, acolo unde i se pregătise mormântul. Potrivit tradiției, există două versiuni asupra întâmplărilor după Adormirea Maicii Domnului.

Prima versiune este cunoscută publicului drept, trupul Fecioarei Maria a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre locurile cerești. A doua versiune cunoscută este că trupul Fecioarei Maria a fost răpit la cer din mâinile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, în acel moment, în mâinile lor rămânand doar pânza în care Maica Domnului era înfășurată.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii, în mai multe zone din țară, românii respectă o serie de obiceiuri și tradiții. Nu sunt rezultate dovedite în urma obiceiurilor urmate, însă respectarea lor de zeci de ani de către oameni le oferă continuitate și astăzi. Printre cele mai urmate obiceiuri de Sfânta Maria sunt:

  • În dimineața sărbătorii se organizează slujbe și hramuri bisericești;
  • Femeile aduc în biserică bucate pe care preotul le sfințește și le impart apoi credincioșilor, în amintirea celor trecuți în neființă;
  • Se obișnuiește să se împartă fructe de toamnă precum struguri și prune.
  • Obiceiul de Sfântă Maria este ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care să le ducă la biserică și să le așeze pe icoane. În felul acesta, famila este protejată de boli și necazuri în tot anul.
  • Femeile însărcinate sunt protejate de Maica Domnului și, pe 15 august, rugăciunile pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos le sunt ascultate.
  • O tradiție veche, dar urmată și în zilele noastre, este aceea în care fetele tinere, care doresc să se căsătorească, folosesc apa cu busuioc pentru ștergerea icoanei Maicii Domnului. Se spune că acest obicei le va ajuta să își întâlnească alesul.
  • Potrivit superstițiilor, în ziua Adormirii Maicii Domnului nu este recomandat să îți tunzi părul și se interzice scăldatul în ape curgătoare. În caz contrar, rugăciunile către Maica Domnului nu vor fi auzite.

Din data de 15 august se deschide și sezonul petrecerilor, nunți și botezuri, târguri sau alte evenimente de toamnă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare, 15 august, şi Sfânta Marie Mică, 8 septembrie, mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, potrivit tradiţiei, este considerată potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Se spune sau nu "La mulți ani de Sfânta Maria" din 15 august

An de an apare aceeași întrebare, dacă se spune la mulți ani pe data de 15 august, atunci când se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului sau pe data de 8 septembrie, atunci când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului.

Indiferent de data din calendar, Biserica Ortodoxă consideră fiecare zi de sărbătoare motiv de bucurie, iar ocazia trebuie celebrată de toate persoanele care își serbează onomastica.

În zona Moldovei, ziua de 15 august este considerată "zi a morţilor", eveniment cu ocazia căruia sunt pomeniţi toţi cei care nu mai sunt printre noi, dar au purtat numele  Sfintei Maria. În schimb, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, își serbează onomastica toți cei care poartă acest nume.

Rugăciune către Fecioara Maria

“Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare! Îţi mulţumesc pentru toate icoanele Tale făcătoare de minuni şi pentru tot Harul care se revarsă prin ele.

Îţi mulţumesc Măicuţă pentru toate mijlocirile Tale, pentru sănătate, pentru ajutor, pentru grija Ta de Mamă Iubitoare faţă de noi toţi. Îţi mulţumesc că nu ne laşi pradă celui rău, ci ne aperi şi ne acoperi sub Sfânt Acoperământul Tău!

Iartă-mă Măicuţă pentru multele mele păcate şi Te rog ajută-mă să mă pocăiesc pentru toate greşelile mele din această viaţă! Îţi mulţumesc că Te rogi pentru noi şi că duci rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu, ca să ne ajute să trecem din viaţa aceasta la viaţa veşnică!

Îţi mulţumesc Măicuţă că Te rogi pentru întoarcerea la credinţă a celor din familia mea, dar şi a celor care-L caută pe Dumnezeu şi încă nu L-au găsit! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru grija Ta de Mamă, pentru iubirea Ta sfântă şi pentru tot ajutorul Tău! Şi eu Te iubesc, Te preamăresc şi Îţi mulţumesc pentru toate! Amin!”

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei