În urma renovării, monumentul s-a pătat, spune Dorin Dănilă, proiectant general şi specialist-restaurator acreditat de Ministerul Culturii.
„Intervenţia cu apă făcută înainte cu pompa de presiune a deschis alveolele, a scos bucăţi din marmură din suprafaţa originală, din chituire. Deci lucrurile sunt destul de grave”, a spus el.
„Din cauza adaosului imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier și dioxizii au inceput sa iasă, s-au îngălbenit”, spune Dorin Dănilă.
Acesta spune că nu a știut că s-a ținut licitația pentru reabilitarea monumenului.
„Am solicitat de câteva ori prin mailuri să mi se spună, normal trebuia să fiu invitat la licitație. Și mă forţează şi mă stresează pe mine să semnez nişte lucruri, că s-a respectat ,că suntem colegi, că nu ştiu ce”, declară el.
Membrii comisiei de recepţie dau acum vina pe presă pentru faptul că receptia nu a fost semnată.
„Nu a fost lăsată comisia de recepție să își facă lucrările. Toată presa a fost aici şi oamenii nu au putut să lucreze”, spune Adina Andrițoiu, directorul Centrului de Cultură Constantin Brâncuși.
Lucrările de restaurare au fost făcute de o firmă din Alba Iulia şi au costat 370.000 de lei, bani pe care i-a acordat Institutul Naţional de Patrimoniu. Reprezentanţii institutului au anunţat că vor depune plângere penală împotriva proiectantului lucărilor, pentru calomnie.