Printre cei care se judecă de ani buni cu Primăria Capitalei este şi Mihai Daneş. Unul dintre picioarele viitorului pasaj Ciurel e doar la câţiva metri de casa în care locuieşte. Instanţa i-a dat acum definitiv dreptate.
Mihai Daneş: „Asta înseamnă că actul de bază al unei construcţii, planul de urbanism zonal, a fost anulat, iar construcţia trebuie să înceteze”.
Teoretic, tot magistraţii vor stabili şi dacă tot ce s-a construit până acum va fi demolat. Podul e gata în proporţie de 40 la sută.
Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei: „În momentul de faţă instanţa a luat o decizie. Nu a motivat-o. Aşteptăm motivarea instanţei ca Primăria Municipiului Bucureşti să se poată pronunţa asupra eventualelor efecte negative asupra acestui proiect”.
Până atunci, muncitorii îşi văd de treabă. Trebuie să termine pasajul care va traversa râul Dâmboviţa şi Şoseaua Virtuţii până la finalul anului. Nu de alta, dar din cauza proceselor, termenul iniţial de finalizare a fost depăşit cu doi ani.
Mihai Daneş: „Gândiţi-vă şi dumneavoastră cum e să introduci din A2 către A1 20.000 de maşini în Bucureşti. Planul de mobilitate spune că noi trebuie să trăim mai bine. Cum să trăieşti mai bine când podul ăla este la şapte metri de dormitor? Ce părere aveţi?”.
Locatarii din zonă au reuşit să anuleze până acum, pe lângă planul urbanistic zonal, şi trei autorizaţii de construire. Prima fusese emisă în 2010, în regim de urgenţă, deşi construcţia podului nu reprezenta vreo urgenţă. A doua a fost anulată din acelaşi motiv. O a treia autorizaţie a fost semnată în 2015, în baza unui plan urbanistic aprobat de Primăria Sectorului 6, deşi doar Primăria Capitalei putea emite respectivul act. În cazul acesteia, încă nu există o decizie definitivă. Aşa că Primăria Capitalei şi-a văzut de drum: a alocat anul acesta 40 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor.
Reprezentanţii primăriei spun că au prevăzut banii în buget ca o măsură de precauţie în eventualitatea în care, totuşi, instanţa le va da câştig de cauză. În cazul în care vor pierde şi procesul privind autorizaţia de construire, atunci promit că banii vor fi realocaţi altor proiecte.
Oamenii din zonă se plâng, că, indiferent de decizia magistraţilor, pasajul le-a distrus complet liniştea.
Mihai Daneş: „Zeci de oameni care lucrează cu utilaje, săptămâna asta am avut patru zile în care nu am putut intra în casă pentru că a fost blocat. Nimeni nu-ţi dă nicio explicaţie. Toată lumea ridică din umeri”.
Podul Ciurel face parte dintr-un drum expres de 8 kilometri care va face legătura între Splaiul Independenţei şi autostrada Bucureşti-Piteşti. Lucrările au început în 2010 şi ar fi trebuit să se încheie în 36 de luni.