VIDEO. Momentul accidentului în care a murit electrocutat un militar la Alba Iulia
Autorităţile încearcă să afle cum a fost posibil ca un militar să moară electrocutat, în timp ce descărca dintr-un tren un tanc pentru parada de 1 Decembrie. Ministerul Apărării a început o anchetă. La fel şi CFR. A creat o comisie care să cerceteze cum s-a produs accidentul. Şi preşedintele Klaus Iohannis a intervenit. A cerut ca investigaţiile să nu fie amânate. Rămâne o întrebare, căreia nimeni nu i-a dat răspuns deocamdată: trebuia sau nu ca alimentarea cu energie electrică să fi fost oprită în astfel de situaţii?
Ziarul Unirea a publicat imagini ce surprind momentul în care militarul şi-a pierdut viaţa în gara din Alba Iulia. Se afla pe un vagon şi descărca tehnica militară care va fi folosită la parada militară de 1 Decembrie. Plutonierul s-a electrocutat la rețeaua de înaltă tensiune a căii ferate.
„A atins cablul de înaltă tensiune. Am văzut o flamă şi o bubuitură prima oară. L-am văzut că l-a aruncat. Exact ca o păpuşă l-a aruncat”, a povestit un martor ocular.
„Eram şi şocat, nu ştiam ce să fac, unde să mă duc”, a relatat un alt martor. „Am încercat să facem ce putem, dar au fost prea puţine şanse să îl mai putem salva”, a adăugat el.
Reprezentanţii ministerului Apărării spun că militarul executa o acţiune obişnuită în astfel de situaţii.
„Noi avem proceduri de debarcare, nu este ceva extradonar. Se debarcă și se îmbarcă pentru exerciții, misiuni”, spune locotenent colonel Dan Crișan de la Divizia 4 Infanterie Gemina.
„Acțiunea militarului era una obișnuită. Acolo nu trebuia sa fie curent.
Militarul acționeaza conform procedurilor”, a declarat Oliver Anghel, purtător de cuvânt la MapN.
Procurorii vor trebui să stabilească în ce condiţii s-a produs tragedia şi dacă cineva ar fi trebuit să oprească alimentarea cu energie electrică în timpul manevrelor făcute de militari.
„Deschiderea procesului practic s-a demarat prin începerea urmăririi penale in rem faţă de faptă, de neluare sau neprotecţie a măsurilor de securitate în muncă”, a declarat Alexandru Lascu, prim-procuror adjunct la Parchetul Militar Cluj.
Plutonierul Alexandru Orosz, în vârstă 33 de ani, era necăsătorit și avea un copil. Lucra ca mecanic conductor în cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană "POTAISSA". Era angajat în M.Ap.N. din 2007 şi avea deja o misiune în Afganistan.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News