În coşul colorat, legat de elicopter, câţiva ofiţeri îşi riscă viaţa şi coboară între şuvoaie. La distanţe de câteva zeci de metri, pe fâşii de pământ izolate de ape, mai mulţi săteni din Vaideeni, judeţul Vâlcea, aşteaptă să fie salvaţi.
Operaţiunea pare uşoară. Nacela este coborâtă, iar oamenii sunt duşi către un loc sigur. În realitate, totul ţine de o coordonare perfectă. Piloţii comunică tot timpul cu salvatorul care stă culcat în uşa elicopterului. La rândul său, bărbatul le de indicaţii celor care se află în coşul de salvare. Ajunşi lângă sinistraţi, salvatorii trebuie să îi liniştească şi îi conving să urce. Fiecare om este ancorat încât să nu cadă.
Orice mişcare greşită poate fi fatală şi totul se întâmplă contracronometru. Dacă victimele se sperie şi încep să se mişte necontrolat, nacela se va roti şi ar putea chiar să se răstoarne. Misiunea, însă, e îndeplinită. Oamenii sunt duşi în siguranţă într-o zonă ferită de puhoaie.
Elicopterul se ridică din nou. În depărtare, alţi oameni dau din mâini şi aşteaptă salvarea. Apa e din ce în ce mai învolburată, iar vuietul viiturii se aude tot mai tare. Casele încep să cadă una câte una. Coşul de salvare e din nou plin. Ofiţerii în portocaliu şi-au făcut treaba.
Legaţi cu hamuri şi în apă până la brâu au stat şi jandarmii sau pompierii. Fără echipamente speciale, cu mâinile goale au salvat zeci de oameni din calea pericolului. Totul într-un vacarm uriaş: plânsete de copii, urlete de adulţi, vuiet de apă care lovea cu putere.
Peste 700 de oameni pot spune că s-au născut din nou. Şi asta doar datorită eroilor angajaţi la Ministerul de Interne.