Premierul român s-a declarat îngrijorat de situaţia creată în estul Europei odată cu anexarea Crimeei. El a făcut referire la ameninţarea Rusiei asupra statelor din regiune.
„România sprijină cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar şi a tuturor celorlalte state. Istoria nu trebuie să fie o scuză pentru a justifica acţiuni împotriva altor ţări, dimpotrivă chiar. Răspunsul nostru pentru orice tentaţie a istoriei este un sprijin puternic pentru o dezvoltare democratică”, a spus Victor Ponta.
Aceste tensiuni nu ar trebui să pună sub semnul întrebării integrarea europeană a unor state precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, consideră Victor Ponta.
„România respinge orice fel de presiune externă în ceea ce priveşte statele din estul Europei care aspiră la integrarea europeană. Avem o responsabilitate istorică de a ne asuma, de a proteja şi a păstra potenţialul colaborării, cooperării şi dezvoltării în această parte a Europei”, a arătat el.
Ameninţarea terorismului şi, în special, a grupării Statul Islamic a fost cea o altă temă a discursului susţinut de Victor Ponta la Naţiunile Unite.
„Proliferarea mişcărilor islamiste radicale şi apariţia unor noi grupuri precum Statul Islamic conduc spre un nou tip de ameninţare teroristă. Trebuie să fim uniţi şi să luptăm împotriva terorismului oriunde ar apărea”, a declarat premierul.
România face parte din coaliţia de peste 40 de ţări care sprijină lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic. Ţara noastră s-a angajat să pună la dispoziţia coaliţiei ofiţeri şi specialişti care se vor ocupa de antrenarea şi instruirea militarilor irakieni.