Întrebat de jurnaliști dacă, în opinia sa, evoluția situației din Siria va duce spre o intervenție militară, premierul a spus că nu se poate pronunța „asupra acestui lucru”.
„Pot să spun un singur lucru: că facem parte dintr-o alianță de care suntem foarte mândri, o alianță a țărilor democratice, și că, evident, vom fi, ca întotdeauna, solidari”, a declarat șeful guvernului.
„Sunt decizii care se iau la nivel european, la nivelul NATO și la nivelul CSAT-ului. Când va exista un CSAT pe această temă, evident că acolo se iau deciziile”, a precizat Victor Ponta.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.
„Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă”, a afirmat Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români.
Potrivit unor surse de la Washington, operaţiunile militare ar putea începe joi. Conform jurnaliştilor americani, ar urma să fie folosite rachete lansate de pe navele de război sau bombardiere cu rază mare de acţiune.
„Nu există dubii cine este responsabil pentru această atrocitate, a folosirii de arme chimice în Siria: regimul sirian. Din câte ştim, regimul sirian este singurul care are aceste arme, a folosit arme chimice în trecut de mai multe ori”, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden.
Conflictul din Siria îi face pe cetăţenii acestei ţări să se refugieze în state mai paşnice, printre care şi România. Aşa se face că mulţi migranţi au cerut deja adăpost în Constanţa, unde trăieşte o numeroasă comunitate de musulmani.