Creşterea redevenţelor este o intenţie a Guvernului, dar autorităţile s-au ferit până acum să anunţe un procentaj de majorare. „Aceste redevenţe trebuie să crească, mai ales cu Petrom, din 2014. Urmează ca Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice să negocieze foarte clar şi să fie aduse la nivelul UE. Deci cu 20-30% trebuie să crească cel puţin”, a declarat Constantin Niţă.
Anul trecut, Petrom a obţinut 2,7 miliarde de euro din vânzarea ţiţeiului extras în România, dar statul a încasat numai 173 de milioane de euro, adică de aproape 16 ori mai puţin. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, statul nu poate modifica redevenţele petroliere până în 2014 şi, de aceea, negocierile pentru aceste creşteri vor începe anul viitor.
Mai puţin sprijin pentru promotorii energiilor verzi
Tot în 2013, autorităţile vor să reducă o parte din ajutorul dat investitorilor în energia regenerabilă: „Este adevărat că certificatele verzi se regăsesc ca valoare în structura preţului. Trebuie să vedem dacă această energie regenerabilă care aduce avantaje mai ales firmelor private mai poate fi susţinută la nivelul anului 2012 şi în viitor”, a spus ministrul delegat pentru Energie.
În acest moment, producătorii de energie eoliană primesc două certificate verzi pentru fiecare megawatt produs, iar producătorii de energie solară primesc şase. Este cea mai avantajoasă schemă de sprijin din Europa.
Consumatorii casnici sunt cei care suportă subvenţia dată investitorilor, prin factură. Din acest motiv, energia electrică se scumpeşte cu un procent cuprins între 6% şi 11 procente anul viitor.