Nimic nu trădează istoria clădirii în care se distrează tinerii. Imobilul construit în 1908 a fost vreme de 50 de ani un penitenciar, unde 200 de deţinuţi erau înghesuiţi în carcere întunecate.
„Închisoarea seamănă foarte mult, după planuri, cu cea de la Sighet sau cea de la Gherla, mai cunoscute. Acolo era arestul pentru mișeii de drept comun până la luptătorii anticomuniști care au trecut prin Sibiu și au fost judecați”, explică Răzvan Pop, istoric.
Totul s-a schimbat în 2010, când mai mulţi antreprenori au investit zeci de mii de euro ca să reamenajeze temniţa.
„Cei care acum vin în vechea închisoare pot spune total opusul: se distrează, se simt bine. Este un pub unde sunt și evenimente, concerte, am găzduit Festivalul Internațional de Teatru”, spune Cosmin Puia, investitor.
Într-un alt capăt al închisorii, o altă afacere înfloreşte, o spălătorie auto.
Situată în centrul oraşului, fosta închisoare din Sibiu s-a transformat într-o mină de aur pentru afaceri - nimeni nu ştie asta mai bine decît administratorul. „Au început să se dezvolte mai multe firme. S-au deschis multe cabinete de avocatură, e un centru de afaceri. Toată incinta e aproape plină de firme”, spune administratorul Adrian Rădulescu.
Tot pe vestigiile unei vechi închisori este construită şi o aripă a muzeului Bruckenthal, susţin unii istorici. Pentru piaţa imobiliară, asemenea construcţii reprezintă obiective premium.
Un spaţiu de 300 de metri pătraţi în fosta închisoare din Sibiu se închiriază acum cu 1000 de euro lunar, bani în care este inclusă şi parcarea, amenajată în fosta grădină de plimbare a condamnaţilor.