Consultantul politic a afirmat că ideea regionalizării nu este clară, subliniind faptul că harta regionalizării este mai mult decât o chestiune administrativă, afectând raportul de putere.
„Există o bursă a baronilor și a celor care vor să extragă capital politic din acest proiect. Este un proiect istoric. Cine va face acest proiect, va rămâne în cărțile de istorie, într-o formă sau alta, sau va putea să crească politic în interiorul propriei formațiuni politice”, a afirmat Valeriu Turcan.
Potrivit consultantului, „domnul Dragnea vrea să fie tatăl și mama regionalizării și tatăl primarilor și președinților consiliilor județene”.
„El este reprezentantul la Guvern al interesului aleșilor locali. E o miză politică. Dragnea a lucrat cu acești oameni și în calitate de secretar general al PSD și în alegeri. Nu întâmplător domnia sa avea acea schemă amplă de mobilizare la vot. E clar că domnia sa vrea să fie un proiect cu care să fie identificat. Sunt aceste întâlniri, aproape ca seminariile”, a mai afirmat Turcan.
Gyorgy Frunda, membru UDMR, a susținut că cele opt regiuni dorite de Guvern nu corespund cerințelor Uniunii Europene.
„Avem trei nivele de regiuni: Bucovina are maximul de oameni acceptat de UE si nu e susţinută. Avem nevoie de cel puțin 14 regiuni, altfel nu funcționează. Opt nu suntsuficiente, sunt prea mari și nu vor funcționa. Criteriile UE sunt ca regiunile puternice să fie împreună, iar cele sărace trebuie ajutate mai mult”, a afirmat acesta.
„O hartă finală pe o asemenea discuție o să o avem spre sfârșitul anului, după modificarea Constituției. Forța politică contează. Baronii locali sunt importanți pentru că știu să aibă sprijin politic”, a completat Miron Mitrea, deputat PSD.