„Aveam 30 de angajaţi la Guvern care nu făceau nimic. Nu am ce să le dau de făcut, nu am nevoie de ei, se numesc inspectori guvernamentali. Le-am mulţumit, le-am strâns mâna, am zis: mergeţi în piaţa muncii! S-au dus, m-au dat în judecată, au câştigat, trebuie să îi reangajez. Nu ştiu ce fac cu ei, nu am ce să le dau de făcut, nu am nici măcar iarbă de tuns în faţa Guvernului. Evident că voi respecta decizia justiţiei şi îi voi reangaja. Nu îmi folosesc, nu i-am dat afară ca să aduc alţii, prieteni de-ai mei, pur şi simplu nu aveam ce să fac cu ei şi, sincer să fiu, atunci când 3.000 de funcţionari din ministere au plecat anul trecut, nu s-a simţit în niciun fel, nu s-au prăbuşit ministerele. Mi-a zis Curtea Constituţională că nu am voie şi trebuie să îi iau la loc”, a spus Ponta, la o conferinţă economică.
El a atenţionat însă că aceşti inspectori guvernamentali sunt plătiţi din bani publici cu salarii la nivelul prim-ministrului şi a arătat astfel că există decizii ale justiţiei greu de explicat, dar pe care Guvernul este obligat să le respecte şi să le aplice.
Premierul a susţinut totodată că, în baza acestor decizii, statul nu va putea niciodată să reducă numărul de personal.
Funcţia de inspector guvernamental reprezintă o funcţie creată în anii anteriori pentru ca subprefecţii şi prefecţii să poată fi schimbaţi pe considerente politice şi retraşi pe un alt post, în Guvern.
Tribunalul Bucureşti a obligat Guvernul să reangajeze 23 de inspectori guvernamentali disponibilizaţi în vara anului trecut şi să le plătească despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi pe care ar fi trebuit să le primească, decizia nefiind definitivă.