„Ne-am bucurat să putem organiza această întâlnire, un eveniment politic de maximă importanță pentru România și întreaga regiune, etapă în consolidarea cooperării dintre țările din regiune și China”, a spus premierul.
„Au fost trei paliere de discuții. S-a discutat despre consolidarea relațiilor între țările din regiune, relațiile regionale și biaterale între China și fiecare dintre aceste state. S-a dezbătut valorificarea potențialului de dezvoltare regională pe care îl au economiile noastre în relația cu China. Am încercat să prezentăm centrul și estul Europei ca o regiune dinamică, cu economii în creștere, orientată spre investiții, cu potențial mare de dezvoltare, proiecte importante în energie, infrastructură, investiții în educație, inovație”.
„Țările membre ale grupului sunt atât state UE cât și state candidate, iar acest forum s-a constituit într-un efort complementar al cadrului general de relații strategice între UE și China. S-au agreat linii de acțiune viitoare, în baza unui document numit Bucharest Guidlines pentru cooperare în domenii de interes comun, cu accent pe promovarea investițiilor, desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investițiilor și afacerilor în relația regiune-China, continuarea organizării anuale a forumurilor economice și a reuniunilor la nivel de șefi de Guverne, dezvoltarea agriculturii, organizarea unui forum de cooperare agricolă, încurajarea instituțiilor financiare din regiune. Consolidarea cooperării în materie de investiții, infrastructură, rețele de transport feroviar – am fost impresionanți de expoziția ce relevă uriașele progrese făcute de China – extinderea cooperării în domeniile științei, tehnologiei, energiei, protecției mediului. Am discutat despre măsuri concrete pentru facilitarea liberei circulații și încurajarea turismului”, a explicat el.
„Peste 1.500 de oameni de afaceri din China și regiune iau parte la lucrări, îmi doresc să se finalizeze cu deplin succes”, a conchis premierul.