„Este de mare importanţă şi de un real folos pentru că aici avem, de exemplu, avem taxe şi impozite, avem autorizaţii, avem tot felul de probleme cu care noi ne confruntăm zi de zi”, spune primarul din comuna Cristian, Dragoș Serafin, despre platforma online Eguvernare.
A aflat de existenţa ei în urmă cu patru ani, dar abia anul acesta a folosit-o pentru prima dată în câteva videoconferinţe.
„S-au tot făcut verificări, am tot răspuns, am tot făcut probe, normal, când montezi un asemenea proiect guvernamental cu asemenea implicație pe net ne-am adaptat și noi mai greoi”, mai spune edilul.
Pentru ca portalul să fie folosit, e nevoie doar de un calculator conectat la internet. Prin intermediul lui, primăriile pot face plăți, achiziții sau pot chiar să depună documente. S-ar uşura mult munca angajaţilor. Cu toate acestea, mulţi edili nu l-au folosit nici măcar o dată.
„Noi, vorbim de primăria Săcele, până la această oră nu am putut accesa acest program”, spune Radu Florea Nistor, primarul orașului Săcele.
„Astăzi am intrat pentru prima oară pe această platformă”, spune și lorin Severius Beșchea - viceprimarul comunei Tărlungeni.
„Depinde de dorința fiecărui primar. Noi punem la dispoziție mijloacele, finanțările și tot ce ține de politicile publice în domeniu”, spune ministrul Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea.
Platforma online a costat peste 20 de milioane de euro. Abia zilele acestea, după patru ani de la implementare, ministrul pentru Societatea Informaţională a decis să le explice din nou tuturor beneficiile ei.
„Va avea loc o întâlnire în decursul lunii decembrie sau ianuarie cu reprezentanții UAT-urilor din județul Brașov, și nu numai, din toată țara”, spune Romer Ambrus, Prefectul județului Brașov.
Deocamdată, reprezentanții ministerului nu știu câți utilizatori sunt înscriși pe această platformă. Speră însă ca peste patru ani 90% din primăriile din țară să ajungă să o folosească.