Voluntarii organizaţiei non-guvernamentale Mare Nostrum spun că un singur cetaceu eşuat era încă viu în momentul în care a fost găsit de turişti. Era un pui de marsuin pe care, însă, voluntarii nu au mai putut să-l salveze.
Până acum e clară doar cauza morţii unui delfin: a fost prins într-o plasă de pescuit şi a murit asfixiat. În alte cazuri, spun specialiştii, mamiferele ar fi murit din cauza unor boli sau a unor infecţii.
Cel mai recent delfin eşuat a fost găsit pe plaja Modern din Constanţa. Cetaceul era prins între pietre, lângă stabilopozi.
„Din câte ştiu eu, delfinii eşuează atunci când au probleme de sănătate, când mor sau când sunt răniţi”, spune Alexandru Gorga, preşedintele Asociaţiei Naţionale Române a Scafandrilor Profesionişti şi Sportivi.
Turiştii dau vina şi pe apa mării care, spun ei, nu este tocmai curată.
Voluntarii asociaţiilor de profil susţin totuşi că în această vară a scăzut mult numărul delfinilor eşuaţi pe litoralul românesc.
„Anul trecut pe vremea aceasta aveam deja 20 de delfini eşuaţi. Pentru luna iulie a anului trecut, aveam 80 de delfini eşuaţi. Pentru anul acesta am avut 17, ceea ce arată că eforturile noastre sunt benefice”, spune Marian Paiu, coordonator de proiecte al unei organizaţii non-guvernamentale.
Costurile pentru ridicarea unui delfin eşuat pe plajă pornesc de la 60 de lei şi pot depăşi 150 de lei, în funcţie de locul în care sunt găsiţi.