„România şi Marea Britanie sunt primele state care au implementat o astfel de unitate”, a declarat Petre Tobă, ministru de Interne.
Proiecte similare sunt însă dezvoltate de toate ţările din Uniunea Europeană, iar pe viitor vor fi legate într-o reţea conectată permanent. Orice pasager care figurează cu risc terorist în bazele internaţionale va fi identificat înainte să aterizeze, indiferent din ce zonă a globului s-a îmbarcat.
„Se referă la toţi cetăţenii care intră în spaţiul Uniunii Europene”, a precizat Petre Tobă.
Noua agenţie permite autorităţilor din ţara noastră să afle şi cu 24 de ore înainte de îmbarcare date despre pasagerii unei aeronave.
„Companiile aeriene care operează în România sunt obligate să trimită în avans datele despre pasagerii care sunt îmbarcaţi pe avioanele care sosesc în România”, spune Liviu Galoș, șeful Poliţiei de Frontieră.
„O persoană din zborul respectiv dacă este semnalată cu preocupări, fie că vorbim de terorism, pot fi şi alte activităţi, nu numai terorism, noi ştim dinainte şi suntem în măsură să intervenim eficient”, a mai adăugat Liviu Galoș.
Datele pasagerilor sunt stocate pentru o perioadă limitată de timp, apoi sunt distruse. Mai mult, sistemul permite efectuarea unor evaluări relevante care să descopere eventuale ameninţări.
Unitatea Naţională de Informaţii despre Pasageri funcţionează în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, dar foloseşte resursele poliţiei şi ale serviciilor secrete.