„Bucșă" este cea mai cunoscută mașină din filmele de animație pentru copii, dar replica pe care au construit-o pompierii din Onești îi fascinează chiar mai tare pe cei mici.
„În fiecare dimineața el vrea să vadă, să se uite. Si este așa bucuros să vadă cum pleacă pompierii, cum fac ei. Este super ok”, a declarat bunica unui copil.
„Încercăm să învățăm copiii cum sa se comporte. Deci ei vin, primul lucru, vad mașina. Să îi atragem la noi și să îi învățăm lucrurile pe care trebuie să le știe, modul de comportare în situații de urgență”, a declarat comandantul detașamentului Pompieri Onești, Ovidiu Cărășel.
Pompierii de la Onești au muncit aproape doi ani pentru a recondiționa mașina-unicat printre dotările Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară. Angajații detașamentului şi-au dedicat timpul liber transformării unei vechituri în atracția orașului.
„Este un trabant clasic, cu fabricație '89, cu motor clasic doi timpi și adaptat, făcut autospecială de stins incendii. Am curățat-o, am îndepărtat ce era ruginit si practic am oprit jumătate din caroserie si sașiul pe care am putut sa asamblam: aripi, uși”, a explicat plutonierul major Dănuț Surdu.
Cea mai mare provocare a fost adaptarea trabantului, astfel încât să poată fi folosit în misiuni de stingerea incendiilor.
„I-am adaptat un bazin cu o capacitate de aproximativ 200 de litri și pentru a putea refula apa este prevăzut cu doua butelii sub presiune”, a precizat plutonierul adjutant-șef Ioan Hoha.
„Noi nici nu aveam experiență. Am lucrat pe un câmp total necunoscut. Ce știam să facem? Unii să strângem un șurub, alții să sudeze, alții să taie o bucată de tablă”, a adăugat inspectorul șef ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache.
Rezultatul final a depășit însă așteptările. Bucşă, supermașina de intervenție, mai are nevoie acum doar de avize de la primărie pentru a putea ieşi pe străzile din Oneşti.