Sursa foto: Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului)
ACTUALIZARE 22:00: A şaptea duminică de proteste din Capitală a luat sfârşit. În acest moment, circulaţia se desfăşoară normal.
ACTUALIZARE 21:20: Circulaţia a fost reluată prin intersecţia de la Piaţa Universităţii, unde mai sunt câteva zeci de persoane, rămânând parţial blocat doar Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe sensul dinspre Piaţa Romană.
ACTUALIZARE 20:00: Protestatarii au ajuns în Piața Universității. Din estimările Jandarmeriei, circa 4.000 de oameni au blocat traficul în zonă.
Nu au lipsit incidentele nici de această dată, protestatarii au spart cordonul de jandarmi. Aceștia au format un cordon destul de gros și au sperat că circulația nu va mai fi blocată în această seară, însă manifestanții au împins jandarmii și au pătruns pe stradă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 18:13. Manifestanții organizează un flash-mob.
Cu ajutorul unor bucăţi de hârtie colorate unele în verde şi altele în roşu, pe care le-au ţinut deasupra capului, oamenii au format frunza ce reprezintă logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană!”.
Jandarmii estimează că în fața Guvernului sunt 3.000 -3.500 de oameni. De aici, oamenii vor pleca spre Piaţa Universităţii.
În Timişoara, cei care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana şi-au dat întâlnire, în urmă cu două ore, în Piaţa Victoriei. De acolo, aproximativ 200 de persoane au pornit în marş spre complexul studenţesc.
ACTUALIZARE 18.00. Incidente la protestul față de proiectul Roșia Montană, în Capitală. Mai mulţi tineri - 10-15 persoane - care se opun exploatării s-au urcat pe acoperişul unui bloc din Capitală, unde au aprins torţe şi au afişat pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier.
Incidentul s-a înregistrat la intersecția Mihalache-Turda. Tinerii au dat drumnul torțelor când manifestanții au ajuns în zonă. Jandarmii au urcat în bloc, au încercat să îi identifice pe tineri. Aceștia nu mai erau pe acoperiș când au ajuns jandarmii acolo.
Locatarii blocului au anunțat imediat incidentul la poliție, întrucât exista riscul unui incendiu. Tinerii vor fi identificați și amendați, asigură poliția. Protestatarii au ajuns acum în fața Guvernului, iar traficul în zonă este mult îngreunat.
Pe teren sunt circa 200 de jandarmi care asigură protecția manifestanților, a informat poliția.
Un miting împotriva proiectului din Apuseni a fost anunţat pe reţelele de socializare şi la Iaşi. Zeci de oameni au protestat în Piaţa Unirii, cu toate că autoritățile au declarat că nu vor permite niciun fel de manifestație în timpul pelerinajului de Sfânta Parascheva
ACTUALIZARE 17.05. În centrul capitalei s-au strâns circa 1.500- 2.000 de persoane.
ACTUALIZARE 16.00. Protestatarii au început să se strângă la punctul de pornire de la intersecția Calea Griviței cu Ion Mihalache. Deocamdată sunt mai puțin de 100 de persoane. Au fost anunțați 4.000-5.000 de oameni. Sute de jandarmi vor fi desfășurați pentru a asigura ordinea.
___________________________
Este cea de-a şaptea duminică în care contestatarii proiectului aurifer din Munţii Apuseni vor ieşi în stradă pentru a cere retragerea propunerii legislative care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.
Întâlnirea are loc la metroul 1 Mai, la ora 16, protestatarii mergând apoi spre Piața Victoriei, unde va avea loc flash-mob-ul.
Organizatorii au postat un clip unde explică tuturor participanților ce au de făcut: să vină cu o coală verde sau roșie și să se așeze, într-un perimetru delimitat, în formă de frunză.
Flash-mob-ul va avea loc la ora 17:30.
Din Piața Victoriei, protestatarii vor urma traseul postat pe pagina de Facebook: Buzești - Berzei - Știrbei Vodă (DNA) - Calea Victoriei - C.A. Rosetti - Nicolae Bălcescu - Piața Universității.
Pe reţelele de socializare au fost anunţate mitinguri în Capitală, dar şi la Timişoara, Sibiu, Oradea sau Cluj-Napoca.