ACTUALIZARE. Starea femeii se îmbunătățește, dar pacienta se află în continuare în comă indusă, la Spitalul Universitar București, pentru că medicii îi fac investigații complexe, din patru în patru ore.
ACTUALIZARE. Ministerul Sănătății confirmă eroarea medicală de la Spitalul CF2 și anunță primele sancțiuni: Spitalul CF2, amendat cu 30.000 de lei
Femeia în vârstă de 39 de ani suferă de cancer de col uterin în fază incipientă şi a fost operată marți. La o oră după intervenție, ea a suferit o hemoragie internă. Medicii au decis că pacienta are nevoie de o transfuzie, doar că sângele primit a fost dintr-o grupă greşită. O eroare de care familia susţine că a aflat mult mai târziu, de la medicul anestezist.
„A recunoscut că această informaţie a primit-o de la pacienta care a început să se trezească din anestezie. Deci soţia mea le-a spus! Ce e mai trist e că această greşeală impardonabilă a fost ascunsă tuturor mai bine de două zile”, spune soţul pacientei, Cătălin Manea.
În varianta şefei de la Terapie intensivă, lucrurile au stat altfel.
„După administrare s-a constat o eroare, pentru grupa 0 a primit AB. S-a întrerupt foarte rapid procedura, s-a întrerupt toată procedura şi s-a reidentificat grupa pacientei, s-a admistrat cantitatea de sânge necesară. A necesitat reintervenţie. Evolutia ulterioară a fost satisfăcătoare, pacienta în acest moment este într-o stare relativ bună”, susţine Georgica Vâlcoreanu, şefa Secţiei ATI.
„Aceasta pungă de sânge i-a provocat daune majore organelor vitale: ficat, plămâni, rinichi şi o hemoragie extrem de puternică în urma căreia a fost la un pas de moarte. A fost 1 la 1 cu Dumnezeu”, spune Cătălin Manea, soţul femeii.
„Toate indiciile arată ca a fost facută o eroare, fost determinată grupa de sânge pentru o pacientă şi pe baza acestei analize a fost administrat acel sânge unei alte paciente, care avea cu totul altă grupă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
Soţul femeii îi consideră vinovaţi pentru această eroare pe medicul anestezist şi pe şefa secţiei de Terapie Intensivă.
„Nu vreau să le văd la puşcărie. Nu vreau bani de la ele. Vreau un singur lucru, să nu mai pună mâna pe un bolnav în viaţa lor”, spune soţul pacientei.
La cererea familiei, femeia a fost transferată la Spitalul Universitar. La CF2 a rămas echipa de control trimisă de Ministerul Sănătăţii, care a descoperit şi alte nereguli.
Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Incidentul sever post-transfuzional n-a fost raportat oficial nici în ziua de azi. Ministrul Sănătăţii a fost informat despre acest caz, şi o recunoaştem deschis, în urma sesizărilor venite la familia pacientei şi de la colegi.”
În plus, unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizaţie. În acest caz, fac verificări şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor, instituţia care administrează Spitalul CF2.
În cursul lunii iunie, o femeie a murit la Spitalul de Arşi, la o săptămână după ce i s-a făcut o transfuzie greşită.
Femeia, în vârstă de peste 79 de ani, a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie după ce a fost atacată de câini. Atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A.