Un inginer legumicultor din Dolj cultivă roşii special pentru persoanele care suferă de diabet. Este vorba despre un bărbat din Dolj, care de câţiva ani produce un soi de roşii cu conţinut scăzut de zahăr. Deşi sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite, el nu duce lipsă de clienţi.
Marian Baronescu s-a apucat de agricultură în urmă cu zece ani. A început să cultive legume la Perişor, în Dolj, pe o suprafaţă mică, în solarii, iar acum a ajuns la dou hectare şi jumătate de culturi. Mândria lui este un soi de roşie închisă la culoare, cu proprietăţi speciale.
„Sunt bune pentru boli de ficat, pentru diabetici, pentru că au un anumit tip de concentraţie de zaharuri, nu este zaharul normal pe care îl consumăm noi", spune Marian Baronescu.
Proprietăţile speciale ale tomatelor sunt lăudate şi de specialişti. "Acest soi de roşii închise la culoare au o cantitate de şase ori mai mare de licopen, care este un ingredient excelent ce luptă împotriva osteoporozei sau a cancerului uterin. De asemenea, au o cantitate mai mare de antioxidanţi, ce ajută la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la întărirea sistemului imunitar", este opinia nutriţionistului Oana Cătănoiu.
Roşiile... negre au ajuns pe standurile unor pieţe din ţară, dar deşi preţul unui kilogram de roşii dietetice este de trei - patru ori mai mare decât cel al unuia obişnuit, legumele sunt căutate de cei care suferă de diabet.
Marian Baronescu are ambiţia să vândă roşiile dietetice şi în supermarket. Dar, deocamdată, recolta de numai trei tone pe sezon este prea mică.