1. FARC - Forțele Armate Revoluționare din Columbia, buget: 350 de milioane de dolari - cocaină, banii provin de la toate cartelurile.
2. ETA, Spania, buget: 10 milioane de dolari - ţară de consum, traficul în ţară este controlat de liderii acestei grupări.
3. Al Qaeda si grupările talibane din Afganistan - buget: 500 milioane de dolari - opiu, 95 la sută din heroina din toată lumea se produce acolo. Traficanţii de droguri sunt chiar teroriştii, ei stabilesc detaliile pentru exporturi.
4. ISIS, buget: 2 miliarde de dolari - la început s-au finanţat cu ajutorul traficanţilor, după ce s-au extins în Siria şi Irak, banii le vin din tranzacţiile cu petrol.
5. Boko Haram din Nigeria, buget: 20 de milioane de dolari - mare parte din această sumă provine din traficul cu KHAT - marijuana africană.
Banev Evelin Nikolov este un bulgar de 50 de ani care a coordonat una dintre cele mai prospere reţele de trafic de droguri din regiune. Şi-a câştigat titlul de regele cocainei din Balcani.
La începtul anului 2013, autorităţile române au reuşit să captureze de la el 50 de kilograme de cocaină pură. Valoarea pe piaţa neagră a fost estimată la cinci milioane de euro. Autorităţile au descoperit că bulgarul avea legături cu organizaţia teroristă FARC din Columbia. 80 la sută din fondurile acestei grupări provin de la marii traficanţi de droguri.
Costin Georgescu, fost director SRI: „Aici colaborează foarte bine, organizaţiile teroriste cu organizaţiile de trafic de droguri, pentru că se ajută reciproc şi atunci se şi subvenţionează. Cei de la droguri câştigă bani, o parte dau şi la terorism, iar teroriştii au grijă să-i protejeze să-i ajute, să-i informeze. E un schimb foarte puternic”.
Cele mai puternice organizaţii teroriste finanţate din banii traficanţilor sunt în Afganistan. Conform unei estimări făcute de Organizaţia Naţiunilor Unite, talibanii câştigă anual 150 de milioane de dolari din comerţul cu narcotice.
Costin Georgescu, fost director SRI: „Afganistanul este o ţară care produce droguri. Ani şi zeci de droguri şi nu numai ea. Tot pe acolo ştim că permanent au fost organizaţii teroriste aşa cum în Afganistan sunt talibanii care trăiesc din banii primiţi de la traficanţii de droguri. A devenit o cultură naţională”.
Înainte să se proclame un Califat Islamic, organizaţia teroristă ISIS a primit şi ea bani de la traficanţii de droguri pentru a pune la cale atacuri teroriste în capitala Irakului, Bagdad şi pentru a se extinde.
Specialiştii din cadrul ONU au estimat că din piaţa globală a drogurilor estimată la 400 de miliarde de dolari, peste 15 la sută ajung la organizaţiile teroriste.
Pe listă a fost şi ETA, o grupare care a revendicat atacuri în Spania soldate cu sute de răniţi. Autorităţile recunosc că 90 la sută din marfa traficanţilor ajunge pe piaţă.
Claudiu Cucu, şef Direcţia de Crimă Organizată a IGPR: „La nivel internaţional, cam 10 la sută se confiscă din marfa traficată”.
În toată lumea, a fost declanşată o amplă campanie împotriva finanţării terorismului. Specialiştii recunosc că banii proveniţi de la cei 200 de milioane de consumatori de narcotice sunt greu de urmărit. Se ia în calcul înăsprirea pedepselor pentru trafic de droguri de mare risc precum heroina şi cocaina.