După o lună de când Regia Autonomă de Transport Bucureşti funcţionează cu un director interimar, Consiliul de Administraţie a luat decizia de a-i schimba din funcţie pe toţi şefii executivi şi directorii de departamente din companie. Aceştia au fost înştiinţaţi că vor fi daţi afară pentru că au fost constatate nereguli în urma raportului corpului de control al premierului făcut public în luna aprilie.
„A fost o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie, s-a luat hotărârea să fie demisă întreaga conducere a RATB şi şefii de departamente”, a declarat Mircea Ionescu, preşedintele Sindicatului Transportatorilor Bucureşti.
Directorii din cadrul Regiei susţin, însă, că au fost puşi să demisioneze şi nu daţi afară.
„Eu cred că pe nota de fundamentare care a fost făcută de Corpul de Control, suntem băgaţi în oală aşa nevinovaţi şi fără a ni se spune: domnule eşti vinovat”, consideră Constantin Duchin, directorul Departamentului de Resurse Umane al RATB.
Conform raportului din primăvară, în ultimii ani au fost angajate sute de persoane în cadrul RATB, deşi instituţia consumă anual 90% din buget pe plata salariilor.
„Angajările care s-au făcut au fost în jur de 300 şi ceva, persoane care au fost necesare pt regie: controlori, casieri, paznici, care şi în momentul de faţă sunt deficitari în regie”, a adăugat Constantin Duchin.
Raportul prezentat în luna aprilie de Corpul de control al premierului arată că Regia de Transport public Bucureşti ar fi cheltuit aproape trei milioane de euro din subvenţiile acordate de primărie, în alte scopuri decât cele pentru care banii erau destinaţi.
„Din subvenţiile acordate, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor săi, al membrilor familiilor acestora şi al pensionarilor Regiei, în condiţiile în care subvenţiile reprezintă diferenţa de tarif pentru protecţia socială”, se arată în raportul Corpului de Control al premierului.
Primarul Sorin Oprescu a taxat de mai multe ori managementul regiei.
„Toate controalele făcute de-a lungul timpului au găsit totul în regulă, nu e asa. De patru ani spun că e gaură neagră, uite că se verifică ce am afirmat”, a spus Sorin Oprescu.
Imediat după ce raportul corpului de control a fost făcut public, Guvernul a anunţat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie în acest caz.
Potrivit surselor Digi24, alți aproximativ 250 de angajați și-ar putea pierde locul de muncă.