De aproape 40 de ani, Dorina Ciupuliga are un magazin la parterul unei clădiri istorice, ridicate în anii 1+800. Şi ea, şi vecinii ei, au primit mai multe notificări, prin care au fost informaţi că trebuie să se ocupe de reabilitarea clădirii.
„Numai la proiect s-a plătit vreo 9.000 şi, deci mult, numai la proiect şi atunci când o să fie şi o să vină să lucreze cât o să fie? Nu-şi permite omul”, a spus Dorina Ciupuliga.
De la începutul anului, 158 de proprietari au primit astfel de notificări. Cei mai mulţi stau în centru.
„Dacă nu se încadrează în termenul impus pentru reabilitarea clădirilor, proprietarii acestora riscă sancţiuni de până la 8000 de lei”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Timișoara, Diana Seracin.
În ciuda notificărilor şi a somaţiilor, imobilele rămân la fel.
De pe unele clădiri istorice tencuiala se desprinde la o simplă atingere, iar elementele de decor riscă să cadă în orice moment.
„Trec zilnic pe aici, clădirile sunt deteriorate, chiar desprinse bucăți de sus și pur și simplu stă pusă o panglică fictiv”, a spus un timișorean.
„Oamenii nu au bani să le repare. Primăria să repare clădirile”, a fost de părere un alt locuitor al orașului.
Primăria spune ar fi vrut să aloce din buget banii pentru reparaţii, dar ministerul de Finanţe nu a acceptat soluţia.
„Pentru că legea nu ne permite să facem altceva. Vom trece la aplicarea de taxe şi impozite locale mărite cu până de şase ori faţă de cele normale, pentru proprietarii clădirilor neîngrijite. Asta e legea. Cine nu poate să îşi întreţină clădirea, n-are decât să o vândă, să se mute”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Doar anul trecut au fost date amenzi de 192.000 de lei proprietarilor care locuiesc în clădiri istorice neîntreţinute.
Citiți și: