Credinţa populară spune că familiile care nu împart măcar o bucată de şorici, nu se vor bucura de bucate. În Timiş, tradiţia a fost respectată, iar pentru pomana porcului au gătit bucătari din România, Ungaria şi Serbia.
La festivalul din acest an, trei porci au fost sacrificaţi de măcelari. Bucătarii au pregătit chiar acolo şorici, jumări, lebăr, tobă, sângerete și caltaboși, după reţete tradiţionale. Însă altceva le-a îmbiat simţurile timişenilor prezenţi la concurs.
Cu reţete păstrate din tată-n fiu, bucătarii au ştiut să îi impresioneze pe gurmanzii care au aşteptat ca fripturile să fie pregătite. Sârbii participanţi la concurs au fost cei mai secretoşi - n-au vrut să dea în vileag vreo reţetă.
Alţii au dezvăluit două-trei reţete pentru curioşi.
După ce cârnaţii, fripturile şi jumările au fost gata, pofticioşii au pus mâna pe o bucată de pâine şi s-au îngrămădit la bunătăţi.
Doi dintre cei trei porci sacrificaţi pentru pomană au fost donaţi unor azile de bătrâni din Timiş.