O problemă pe care timişorenii aproape că au rezolvat-o, datorită unei noi tehnologii. Burlanele şi trotuarele încălzite electric elimină, practic, întregul pericol.
Iarna trecută a fost un adevărat coșmar pentru administratorul unui bloc din Timișoara. Ca să înlăture ţurţurii de pe acoperișul blocului, a folosit o metodă deloc comodă pentru el. „Ieşeam la etajul cinci şi căutam să dărâm ţurţurii, iar cineva jos îndepărta trecătorii, nu cumva să le cadă în cap”, spune Ion Retca, administratorul unui imobil.
Acum, totul este mai uşor, întrucât blocul are burlane electrice. Chiar dacă au costat 600 de euro, administratorul răsuflă uşurat când vine vorba de siguranţa trecătorilor. „Sistemul instalat este eficient, în sensul că tot ce se scurge de pe tablă se topeşte şi se scurge prin jgheab. Țurţurii nu se mai formează deloc. Merită banii în timp, pentru că am înţeles că este de durată, este fiabil”, mărturisește acesta.
Aceeaşi tehnologie se găsește şi la o biserică din Timişoara, unde enoriașii păşesc pe trepte mai încrezători ca de obicei. Nu se tem că vor aluneca, pentru că treptele sunt încălzite electric, iar gheaţa nu se poate forma.
Şi fabricile sunt mulţumite de acest sistem, pe care îl folosesc în special pentru acoperişurile halelor. Costurile se ridică la 5.000 de euro, însă beneficiile sunt multiple.
Pentru că zăpada le-a provocat pagube iernile trecute, mai multe fabrici situate la marginea Timişoarei au decis să îşi monteze sisteme de încălzire direct pe acoperiş. Astfel, de la prima ninsoare acoperişul rămâne curat, nu există infiltrări de apă şi nici compania nu mai este nevoită să investească în reparaţii.
De la începutul sezonului rece, compania care instalează sistemele de topire a gheţii a avut, în medie, în fiecare lună, 100 de clienţi noi.