"În 20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Nu întâmplător am ales această zi pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Timişoara este un oraş aparte, care are ca şi caracteristică multiculturalitatea. Timişoara este un centru universitar puternic, are cele mai importante instituţii culturale, la care aş adăuga performanţele în plan economic. Pentru toatre acestea, Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii", a spus, în discursul său, Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Lansarea candidaturii a avut loc într-un cadru de excepţie. Printre invitaţi s-au aflat Mike Stern, unul dintre cei mai cunoscuţi chitarişti de jazz din lume, percuţionistul indian Trilok Gurtu şi chitaristul maghiar Csaba Toth Bagi.
Aceştia au pus în scenă un proiect inedit, prin care au adus împreună cultura americană, indiană şi est-europenă. Cu toţii cred în potenţialul Timişoarei de a deveni capitală europeană a culturii.
"Mereu m-am gândit că această regiune ar trebui arătată lumii, pentru că aici se îmbină mai multe naţionalităţi, este locul unde se regăsesc mai multe culturi vechi”, a spus Csaba Toth Bagi, iniţiatorul proiectului Balkan Union.
La concertul desfăşurat în premieră la Timişoara au luat parte nume importante din ţară şi de peste hotare, din cele mai variate domenii de activitate. Cu toţii, au un numitor comun: susţinerea oraşului de pe Bega.
"Încerc să fac tot ce pot ca performanţele mele să atingă şi oraşul Timişoara, să fiu prezent în viaţa sportivă şi culturală a oraşului şi mai ales tuturor prietenilor mei să le spun că avem un oraş foarte frumos şi că merită vizitat şi merită să fie capitală culturală”, a declarat alpinistul Horia Colibăşanu.
Trupa Phoenix a susţinut şi ea un concert, pentru a sprijini Timişora în această competiţie.