Anchetatorii spun că singurul mod prin care vă puteţi proteja de asemenea fapte este să fiţi atenţi la bancomatele în care introduceţi cardurile. Dacă pe aparat observaţi dispozitive care nu au ce căuta acolo, trebuie să renunţaţi la orice operaţiune şi să sunaţi imediat la 112.
Iulian este doar unul dintre păgubiţii care s-au trezit peste noapte fără bani în conturi. A mers imediat la bancă şi a aflat că banii au fost retraşi de la un bancomat din Sibiu. Acum trebuie să aştepte între 30 şi 60 de zile până când banca va face o analiză.
La poliţia din Timişoara au fost depuse deja 40 de plângeri asemănătoare, iar toate victimele au conturile deschise la aceeaşi bancă, Raiffeisen Bank. Poliţiştii sunt siguri că au de-a face cu o reţea de falsificatori de carduri.
Din ancheta poliţiei reiese că victimele şi-au folosit cardurile la bancomate care erau compromise, mai exact aveau montate dispozitive menite să cloneze datele de pe carduri, iar ulterior hoţii retrăgeau banii ţn alte oraşe ale ţării.
Reprezentanţii băncii unde îşi aveau conturile personele păgubite promit că situaţia va fi rezolvată rapid.
"Nu este nicio vulnerabilitate a băncii noastre, vorbim despre un fenomen întâlnit în întrega lume. În cazul în care cardul a fost utilizat în mod fraudulos, clientul este despăgubit imediat după depunerea la bancă a unei sesizări scrise în care declară că nu a autorizat utilizarea cardului în tranzacţiile contestate", se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank.
Doar anul trecut, în judeţul Timiş au existat trei astfel de reţele. Membrii acestora au reuşit să strângă de pe urma clienţilor mai multor bănci aproape un milion de euro, înainte să fie prinşi de poliţişti.