Dispariţia tezaurului a fost anunţată în iunie, de conducerea muzeului. Poliţiştii au început atunci cercetările si au ajuns la concluzia că vinovate pentru dispariţia monedelor ar fi trei persoane din Drobeta-Turnu Severin.
Cercetările în acest caz au fost extinse, astfel că Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin a început urmărirea penală împotriva a trei persoane din localitate, în cazul furtului de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.
Ancheta internă facută la nivelul muzeului indică faptul că fapta a fost comisă în perioada 2011-2013. Instituţia se află de aproape patru ani în reabilitare şi nu este exclus ca acest furt să fi fost făcut în perioada când piesele instituţiei au fost mutate şi adăpostite în diverse depozite din oraş.
La sfârşitul lunii iunie, conducerea muzeului a sesizat ca au dispărut aproape 600 de monede, din aur şi argint, o brăţară dacică din argint cu cap de lup şi o fibulă datând din anul 80 î.Hr. Valoarea de inventar a pieselor se ridică la peste 45.000 de lei.