Demisia vicepreşedintelui PDL Cristian Preda şi lipsa de implicare a acestuia în campania electorală, într-un moment greu pentru partid, l-au dezamăgit profund pe Vasile Blaga, care a preluat conducerea formaţiunii „ştiind ce îl aşteaptă”. În privinţa lui Sever Voinescu însă, Blaga spune că acesta „a făcut campanie unui adversar politic al PDL”, deci demisia este un gest firesc.
În cadrul rubricii „Test de sinceritate”, Vasile Blaga a declarat că persoana care l-a dezamăgit cel mai tare „în ultimele trei zile”, este „de departe, Cristi Preda”.
Deşi nu a dezvăluit până acum lucruri „din dezbinările interne”, Vasile Blaga a rupt tăcerea duminică seară la Digi24, spunând că l-a rugat pe Cristian Preda „să candideze la locale”, aşa cum i-a rugat pe toţi europarlamentarii în septembrie. „Mi-a şi promis că se gândeşte şi o să o facă. Mi-a promis că o să candideze şi mi-a spus că nu are şanse”, a spus Blaga, la emisiunea Kilometrul 0.
„M-aş fi aşteptat să fie măcar o zi în campanie electorală a partidului (pentru alegerile din 9 decembrie - n.red.). Eu ştiu că e foarte bine plătit la Bruxelles, că diurnele sunt foarte mari, dar alţi europarlamentari au venit şi au stat zi de zi în campanie electorală. I-am reproşat: unde aţi fost în campanie?”, s-a confesat Vasile Blaga.
„În ce-l priveşte pe Sever Voinescu, bine că şi-a dat-o (demisia) pentru că, din păcate pentru el, a făcut campanie electorală pentru cineva care a candidat împotriva candidaţilor PDL, a făcut campanie unui adversar politic al PDL. Nu contează numele... în Craiova. Motivaţia lui e că sunt prieteni. Păi prieten politic ţi-e partidul tău, nu PPDD”, a acuzat liderul PDL.
Preda şi Voinescu„au venit în partid direct pe funcţii”
Cristian Preda şi Sever Voinescu „au venit în partid direct pe funcţii”, a mai spus Blaga. „E uşor să candidezi pe o listă, dacă se poate şi pe primele trei-patru locuri la europarlamentare. E mai dură o bătălie internă în partid şi eu nu-i acuz decât de faptul că se dau la o parte atunci când le e greu. Acum le e greu pentru că principala noastră misiune e de a reprezenta opoziţia cum se cuvine în Parlament.”
Vasile Blaga a acuzat de asemenea că „au fost şi primari care au trădat. Adică a te pune pe un banner cu candidatul USL...” Aceşti oameni „nu mai au ce căuta în partid. Au fost şi primari care nu au reuşit să explice măsurile... Este doar o singură organizaţie, cea de la Bucureşti, care a scos mai multe voturi ca la locale.”
Cu toate acestea, Vasile Blaga nu are resentimente faţă de nimeni. „Dimpotrivă. Şi de aceea am o anumită susţinere în partid, pentru că eu discut cu oamenii, îi tratez lafel. Ma interesează cel care pune umărul, care se bate.”
El nu regretă nici faptul că a preluat conducerea partidului. „As face-o din nou şi acum. Nu sunt Cristi Preda. În momentul în care a fost nevoie şi colegii au zis că trebuie să preiau partidul, am făcut-o cu plăcere, ştiind ce urmează”, a spus Vasile Blaga. „Ţin foarte mult la acest partid. Pentru mine contează foarte mult PDL.”
Demisiile vicepreşedinţilor PDL Cristian Preda şi Sever Voinescu şi tensiunile post-alegeri
Scorul foarte slab obţinut în alegeri de Alianţa România Dreaptă, de sub 17%, a creat tensiuni în PDL. Şefii de filiale au cerut încă de săptămâna trecută organizarea unui congres extraordinar, iar unii dintre ei doreau demisia întregii echipe de conducere, în frunte cu Vasile Blaga.
Vineri, Cristian Preda şi Sever Voinescu au demisionat din funcţiile de vicepreşedinţi ai PDL, motivându-şi gestul prin rezultatul slab la alegerile parlamentare. Tot vineri, PDL a anunţat un congres pentru luna mai, când se va decide dacă partidul merge mai departe sub conducerea lui Blaga.
Un alt curent de opinie a venit de la preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, care a declarat că nu demisiile sunt o soluţie, ci o analiză serioasă a cauzelor care au dus la procentele reduse obţinute la alegeri şi stabilitea unei strategii.
Imediat după alegeri, europarlamentarul Cristian Preda comenta pe blogul său rezultatul scrutinului, pe care l-a catalogat drept o „înfrângere grea”. „Înfrângerea e efectul dezbinărilor din PDL, care au făcut, de pildă, ca o parte dintre primarii aleşi în iunie să nu se angajaze alături de candidaţii din decembrie”, scria atunci Cristian Preda.
„E, de asemenea, efectul unei auto-amăgiri, care ne-a împins să credem că alegătorii vor trece cu vederea atât consecinţele nefaste ale politicii de austeritate, cât şi calitatea îndoielnică a unor candidaturi improvizate. (...) E, în fine, efectul incapacităţii ARD de a converti opoziţia faţă de suspendarea lui Traian Băsescu într-un proiect de guvernare. Mai simplu spus: ARD a reuşit boicotul, nu şi scrutinul”, opina europarlamentarul PDL.