Companii aeriene care şi-au consemnat aeronavele la sol, servicii secrete în alertă sau presupuşi hackeri care susţin că au compromis sisteme informatice ale avioanelor aflate în zbor. Despre toate acestea, site-urile şi blogurile de specialitate au făcut analize complexe.
Avioanele au două reţele independente. Una din ele face conexiunea între echipamentele hidraulice şi cele electronice. Cu parole ştiute numai de ei, doar piloţii o pot accesa. A doua reţea este cea destinată pasagerilor. Acolo sunt stocate fişierele de muzică şi de filme pentru zborurile lungi. Daca acest sistem ar fi compromis, securitatea aeronavei nu ar fi în niciun moment ameninţată, spun specialiştii.
În urmă cu o săptămână, United Airlines a ţinut la sol pentru o oră toate avioanele sale. Oficial, conducerea companiei susţine că a transmis piloţilor informaţii legate de zboruri. Pe Internet, însă, au apărut speculaţii în privinţa unor ameninţări ale hackerilor. În aceeaşi perioadă, un sistem de rachete Patriot aflat la graniţa Turciei cu Siria ar fi avut probleme din cauza unor viruşi informatici. Dintr-o greşeală, sistemul ar fi fost conectat pentru scurt timp la reţeaua de Internet, iar cineva ar fi instalat o aplicaţie cu o comandă presetată.
Cel mai mare atac asupra unei reţele informatice independente a fost comis în 2013 la centrala atomică a Iranului. Pentru câteva secunde, unul dintre angajaţi a conectat un terminal la Internet. A fost timp suficient pentru hackeri să instaleze un virus. Acesta controla turbinele reactoarelor şi trimitea informaţii eronate inginerilor.