„Domnule Preşedinte Vasile Blaga, prezentul mesaj vă notifică demisia mea din PDL. Am intrat în partid ca ministru de Externe tehnocrat, convins că – alături de preşedintele Traian Băsescu – PDL îşi poate asuma misiunea de a reforma statul şi de a promova politici de dreapta capabile să dezvolte economia românească.
Sunteţi la curent cu activitatea mea: pe lângă prestaţia ministerială, în vârf de criză internă şi internaţională, am creat Fundaţia Creştin Democrată, cu scopul de a consolida dimensiunea doctrinară a PDL şi dialogul cu societatea civilă. Am promovat de asemenea proiectul Legii votului prin corespondenţă, pentru ca românii din diaspora să se simtă parte a naţiunii. Nu am ezitat să apăr politica guvernului condus de domnul Emil Boc în numeroase contexte publice şi mediatice, inclusiv în perioadele foarte dificile, când mulţi lideri ai PDL preferau să stea deoparte, în timp ce alții părăseau partidul, trecând la USL. Vă reamintesc şi faptul că am susținut, după puterile mele, atât campania pentru alegerile locale, cât şi campania pentru parlamentare: trimis să candidez la Iaşi, în plin fief USL, am obținut 21 % din voturile exprimate în colegiul senatorial 4, depăşind media pe ţară adjudecată de ARD.
După dezastrul electoral din 9 decembrie 2012, cu gândul de a propune soluţii concrete spre reconstrucţia PDL, am susţinut, alături de dna Monica Macovei, moţiunea „Reformiştii”, care s-a bucurat de mai mult ecou în afara partidului decât în interior.
În ultimele săptămâni, semnatarii acestei moţiuni - niciodată sprijiniți, niciodată acceptați cu adevărat - au fost propuşi pentru excluderea din partid. Conducerea actuală consideră că prezenţa lor în PDL este inutilă sau chiar dăunătoare. Dar chiar mesajele domniei voastre, transmise prin presă, mă pun într-o situaţie inacceptabilă: pe de-o parte, aţi recurs la o formulă imprecativă, sperând că “se va alege praful şi pulberea de cei care pleacă din PDL”. Pe de altă parte, într-un ultim acces de eleganţă, mi-aţi recomandat - de la Cluj - să „fac ciocul mic”. Nu cred că acest gen de limbaj trebuie să caracterizeze conlucrarea dintre membrii unei formaţiuni politice democratice, în România europeană”, scrie Teodor Baconschi.
Acesta a precizat, la finalul scrisorii, că părăsește partidul fără resentimente: „Plec din PDL fără urmă de resentiment, convins că acest partid îşi va urma, inevitabil, drumul indicat de dumneavoastră. Vă doresc mult succes şi vă rog să primiţi, domnule Preşedinte, expresia deplinei mele consideraţii”.
Demisia lui Baconschi a venit cu o seară înainte ca Biroul Permanent Naţional să ia în discuţie cazul său şi al altor critici din PDL.