România este una dintre țările active seismic ale Europei, dar nu cea în care s-au petrecut de-a lungul istoriei cele mai mari mișcări de pământ. Italia, Grecia și Turcia sunt țările în care au avut loc cele mai mari cutremure din Europa din ultimii 100 de ani. Un material prezentat de Digi24 în septembrie, atunci când în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,3.
Pe harta pericolului seismic din Europa, cu roşu sunt marcate cele mai active zone seismice. Cu toate că riscul de cutremur e mai mic în ţara noastră, România e şi ea prezentă pe hartă.
Vrancea e zona seismică de maximă intensitate. În ultimul secol, în România au fost 30 de cutremure cu magnitudine de 6 şi 7 grade. Una dintre cele mai dureroase amintiri din istoria recentă a ţării e cea provocată de seismul din 1977, când peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa. Cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani a avut o magnitudine de 6 grade şi s-a produs în 2004.
Italia e una dintre zonele periculoase ale Europei când vine vorba de cutremure. Activitatea seismică din regiune e frecventă, ca urmare a coliziunii dintre plăcile tectonice Africană şi Eurasiatică.
În ultimul secol, în Italia s-au produs nouă cutremure cu magnitudine de peste 6 grade. De departe, cel mai devastator a fost cel din 1915, de 7 grade, care a făcut peste 32.000 de morţi. În 1980, un seism de 6,5 grade avea să ucidă peste 2.700 de oameni. Cel mai recent cutremur puternic din Italia a fost cel din 2009, din regiunea Abruzzo. Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 6,3 grade, care a avut epicentrul lângă L'Aquila, capitala regiunii.
Şase seismologi şi un oficial guvernamental au primit pedepse de câte şase ani de închisoare după acest cutremur. Ei au fost găsiţi vinovaţi de omor din culpă şi de neglijenţă. Cu câteva zile înainte de cutremurul mortal, în regiune au avut loc seisme de mică intensitate. Seismologii şi oficialul guvernamental au semnat o declaraţie publică în care le dădeau oamenilor asigurări că nu sunt în pericol. Acesta e motivul pentru care multe persoane nu ar fi ieşit din casă în timpul cutremurului din 6 aprilie, crezând că nu e nimic grav.
Vincenzo Vittorini, ruda unei victime din cutremurul din L'Aquila: „Ne-au spus totul era în regulă, că zgâlţâiturile frecvente erau un lucru bun, pentru că se elibera energie. De aceea am stat în casă, în seara aceea, deşi obişnuiam să dormim în aer liber în timpul acestor cutremure.”
Verdictul a fost criticat dur în comunitatea internaţională. În 2014, cei şase oameni de ştiinţă au câştigat apelul şi au scăpat de închisoare, în vreme ce sentinţa oficialului condamnat împreună cu ei a fost redusă.
Italia nu e, însă, zona cel mai des vizată de cutremure majore în Europa. În ultimul secol, în Grecia au fost 15 cutremure de 6 şi 7 grade magnitudine. Cel mai puternic s-a produs în 1956. A avut o magnitudine de 7,7 grade! 56 de oameni au pierit atunci. În 1999, însă, numărul morţilor a fost de aproape trei ori mai mare, după cutremurul de 6 grade care a lovit Atena.
Celui mai recent cutremur puternic din Grecia a distrus una dintre cele mai frumoase plaje din insula Lefkada.
Pe harta pericolului seismic din Europa, Turcia este, de departe, una dintre dintre cele mai greu încercate ţări, cu 43 de cutremure de 6 şi 7 grade în ultimul secol. Unul singur, care s-a produs în 1939, a făcut peste 32.000 de morţi. Cel mai recent cutremur devastator al Turciei a avut loc în 1999, în regiunea Izmit, la 100 de kilometri de Istanbul. Peste 17.000 de oameni au murit în acest seism.