Președintele a declarat la Adevărul live că a știut despre modificările din Codul Penal chiar atunci când s-au întâmplat în Parlament.
Traian Băsescu a afirmat că nu a știut de la serviciile secrete și că ar reacționa chiar el dacă serviciile s-ar implica.
Nu putem să avem o abordare ca serviciile trebuie să spioneze Parlamentul, a spus președintele.
„Este exclus ca atunci când vorbești de modificarea Codului Penal și de o lege a amnistiei și grațierii să nu știe șefii celor două mari partide. Exclud posibilitatea că cei doi nu au știut”, a spus Traian Băsescu.
„Nu e o imunitate, e o invitație la furt, fără să ai teama de consecințele legii”, a susținut președintele.
Despre propunerea PNL de rediscutare a Codului Penal, șeful statului a adăugat că s-ar putea lua în seamă și propunerile parchetelor.
„Modificarea Codului Penal este o tentativă de hoţie ordinară, dar eu sper că reacţia mass-media şi a aliaţilor noştri îi va face să dea înapoi. E ca hoțul pe care l-ai prins cu ceasurile la ieșire. Ce să facă hoțul? Lasă ceasurile și pleacă”, a mai spus Traian Băsescu.
„Eu zic să nu la mai rediscute. Dacă au rediscutat ceva este o scăpare a Codului Penal. Dacă au ceva de discutat este să introducă o situație tranzitorie ca să nu eliberăm o groază de infractori la 1 februarie când intră noul cod. Se poate face pentru că noul Cod Penal n-a intrat în vigoare, dacă ar exista voință politică, dar trebuie discutat cu oamenii care se pricep. Poate cu această ocazie vor lua în seamă și propunerile pe care le-au făcut parchetele”, a adăugat președintele.
Șeful statului a subliniat că Victor Ponta și Crin Antonescu sunt lideri slabi și nu au rezistat presiunii baroniloc locali.
„Presiunea urisașă de acum câteva luni când Ponta a adunat baronimea locală și a fost una din marile probleme ridicate. Rezolvă asta. Același tip de presiune îl are și Antonescu. Același tip de presiune l-a avut și Emil Boc. În PDL chiar campania electorală internă s-a câștigat cu mesajul USL-ului. Niciun partid nu-i sfânt din acest punct de vedere. Acum suntem în fața unor lideri mult prea dependenți de baronima locală și au cedat sacrificând România”, a mai spus Traian Băsescu.
„Decât să pui în libertate 10-12.000 de infractori, pentru care statul a cheltuit enorm să îi trimită acolo, eu în locul politicienilor care se plâng că sunt supraaglomerate puşcăriile, aş face puşcării private. Nu suntem la stadiul graţierilor în număr mare”, a completat Băsescu.
„Au introdus în lege şi amnistie, şi graţiere ca să acopere şi viitorul. Voiculescu este un viitor condamnat”, a spus Traian Băsescu.
Paradoxal, nu baronii sunt problema, ci faptul că partidele nu au lideri puternici, a subliniat președintele.
„A fost o presiune consistentă a lui Voiculescu asupra celor doi lideri PSD și PNL, probabil și Adrian Năstase a avut contribuția lui, pentru că mai are în față dosarul Zambaccian. Ponta nu are cum să nu asculte de Năstase”, a adaugat Traian Băsescu.
„La PDL mârâieli au mai fost, dar nu au fost un fenomen generalizat. Nu a îndrăznit nimeni să spună: domnule președinte, scăpați-ne de conflictul de interese.”
„Dacă promulg modificarile la Codul Penal, aș avea o pace extraordinară și eu, și dumneavoastră. Dar e foarte grea pacea când punctele de vedere sunt atât de diferite în ceea ce privește cum trebuie să arate instituțiile statului. Nu spun că eu sunt un sfânt. Este legal, dar controversat felul în care am primit apartamentul din Mihăileanu. Acum e controversa cu terenul fiicei mele. Ce puteam să fac acum? Să spun: măi băieți, trec codul ăsta, dar lăsați și voi cu comisia? Nu am nicio emoție cu comisia asta. Se va dovedi cum să cumperi teren legal”, a mai spus președintele.
„Am văzut reacția Comisiei Europene și a aliaților noștri. România, dacă ar rămâne modificările la Codul Penal, ar ieși din criteriile de la Copenhaga și ar fi foarte grav, ceea ce ar impune dizolvarea Parlamentului”, a adăugat președintele.