Reprezentanţii Ministerului Mediului argumentează că firma colectoare nu a respectat termenul-limită prevăzut de lege pentru eliberarea voucherelor. Protestatarii consideră blocarea tichetelor un abuz şi dau vina pe aplicaţia informatică folosită de instituţie. Într-un comunicat remis Digi24, ei arată că acţiunea lor este susţinută de reprezentanţii firmei prin intermediul căreia aceştia s-au înscris în Programul Rabla.
Activitatea de distribuire a voucherelor „a fost iniţial îngreunată atât de amânările repetate ale validării voucherelor de către lucrătorii Administraţiei, cât şi de disfuncţionalităţile continue ale programului informatic PSIPAN (pentru gestionarea autoturismelor), iar ulterior blocată”, se arată în comunicat.
Deşi în Protocolul semnat cu Administraţia de Mediu, perioada de desfăşurare a programului era 8 august-21 septembrie 2012, voucherele aprobate au fost trimise către firma care a gestionat cererile cu zece zile întârziere. „Aplicaţia informatică (PSIPAN) pusă la dispoziţia firmei de către Administraţia pentru Mediu pentru introducerea datelor despre autoturismele predate a funcţionat sporadic şi doar 1-2 ore/zi, fapt ce poate fi probat de o expertiză a sistemului informatic.”
De asemenea, „Angajaţii Administraţiei pentru Mediu au întârziat două-trei zile validarea şi eliberarea certificatului de distrugere pentru fiecare autoturism introdus în program, la care s-au mai adăugat trei-patru zile până la apariţia radierii în aplicaţie. Aplicaţia şi implicit şi eliberarea voucherelor au fost blocate de către Administraţia pentru Mediu în data de 21.09.2012, deşi această dată era inclusă în Protocol ca zi validă”, se mai precizează în comunicat.
Prin urmare, posesorii de autoturisme nu au mai putut intra în posesia voucherelor pentru achiziţia noilor autoturisme (multe deja comandate, dar neonorate în lipsa voucherelor) deşi au predat şi distrus vehiculele.