Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
De altfel, premierul a scris și pe Facebook că îi mulțumește ministrului demisionar și că „situaţia punctuală, nefericită şi gravă de la Operă” este excepţia de mersul procesului de reformă iniţiat de fostul ministru. Dacian Cioloș i-a mulțumit lui Vlad Alexandrescu pentru reformele inițiate și i-a cerut chiar sprijinul pentru „un proiect pe care l-a lansat și care trebuie să meargă înainte: subscripția publică pentru achiziția Cumințeniei Pământului”.
Protestul din această seară a fost convocat pe Facebook, unde circulă și o petiție pentru menținerea în funcție a „singurului ninistru al Culturii care în scurtul său mandat a dat dovadă că are o viziune clară, de durată şi pertinentă asupra culturii româneşti”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Printre cei care și-au arătat sprijinul pentru Vlad Alexandrescu este și Tudor Chirilă.
„Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor și a demisionat. De fapt, mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia. Îmi pare rău că prea puțini artiști l-au susținut în demersurile oneste care au avut ca scop reformarea diverselor sectoare culturale. Este incredibil talentul pe care îl avem în a cuantifica eșecuri, incapacitatea noastră de a aprecia chestiunile pozitive. Îmi este tot mai clar că funcționăm pe "găști" și "bande" și că nivelul de organizare al "culturii române" este unul tribal, fundamentat pe ierarhii oculte, fără legătură cu transparența organizațională, nicidecum cu modelul european. Pentru mine, faptul că Alexandrescu a deranjat, prin diversele invitații la dezbatere, proiecte legislative sau modificări de ordonanțe, e un lucru foarte bun”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.
Într-un alt mesaj postat pe Facebook, Tudor Chirilă spune că s-a numărat printre cei care au protestat la Guvern și relatează despre discuția pe care a avut-o cu premierul Cioloș, apreciind gestul acestuia din urmă de a veni să stea de vorbă cu manifestanții.
Vlad Alexandrescu a demisionat astăzi, la solicitarea premierului.
„În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris el pe Facebook.
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis l-a criticat pe ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru situația de la Opera Națională București.
„Este un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puține greșeli imaginabile care n-au fost făcute de ministrul Culturii în această chestiune”, a spus șeful statului.