Video Nou scandal de agresiune sexuală. Directorul unui muzeu din București este acuzat că ar fi trimis o banană în plic unei angajate

Data actualizării: Data publicării:
plin pe o masă
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Un nou scandal de agresiune sexuală, de data aceasta într-o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii. Mai multe angajate de la Muzeul de Artă din București au trimis nu mai puțin de șapte plângeri. Femeile îl acuză pe directorul instituției, Călin Stegerean, de mai multe agresiuni sexuale sau comportament nepotrivit. Ultimul memoriu a ajuns în luna aprilie la Ministerul Culturii, iar ieri acestea au fost redirecționate către cancelaria premierului Marcel Ciolacu. Ministerul Culturii a reacționat în privința acuzațiilor, și confirmă aceste memorii.

ACTUALIZARE 17:25 Ministerul Culturii anunţă că va trimite Corpul de Control al instituţiei la Muzeul Naţional de Artă al României, în urma primirii unor memorii care sesizau disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi a unuia care se referă la „acţiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală”.

„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR, au fost depuse la Ministerul Culturii şapte memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024, care invocă disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se referă la acţiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, transmite Ministerul, printr-un comunicat remis Agerpres.

În conformitate cu prevederile legale, în luna aprilie, Ministerul Culturii a solicitat Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) o analiză şi un punct de vedere ca urmare a acestor sesizări. Răspunsul MNAR precizează faptul că la nivelul instituţiei a fost sesizat consilierul de etică.

În vederea soluţionării situaţiilor prezentate, consilierul de etică a convocat petenţii la întâlniri de conciliere în zilele de 28, 29, 30 mai. Persoanele convocate în data de 28 mai nu s-au prezentat. În 29 mai au fost realizate întâlniri de mediere. La acestea a participat şi juristul Federaţiei CulturMedia, deoarece petenţii au solicitat să fie asistaţi de un reprezentant al sindicatului din care fac parte.

Conform ministerului, în urma acestor întâlniri au fost încheiate procese verbale din care rezultă că părţile şi-au luat angajamentul de a stinge litigiul şi de a monitoriza situaţia pe o perioadă de 6 luni.

„În intervalul 30 mai - 23 iulie nu a mai fost sesizată nicio problemă, apreciind, astfel, că angajamentul luat de părţi funcţionează si ca lucrurile semnalate sunt pe cale de a fi corectate. Având în vedere continuarea conflictului şi sesizările din ultimele zile, decizia luată de Minister este aceea ca aspectele sesizate să facă obiectul unui control al Corpului de Control al Ministerului Culturii, urmând ca rezultatele sa fie comunitate presei şi opiniei publice”, mai precizează ministerul.

----

Într-o reacție, instituția afirmă azi că nu are competențe și că muzeul se află în subordinea Ministerului Culturii, de la care va solicita un punct de vedere. Contactat de jurnaliști, directorul muzeului de Artă a recunoscut că există mai multe memorii împotriva sa, dar respinge acuzațiile de natură sexuală. Astăzi, de la ora 18.30, angajații muzeului merg să discute cu reprezentanții cancelariei premierului. 

Jurnalist Digi24: Sunteți acuzat de abuz sexual, că ați fi trimis o banană într-un plic unei angajate.

Călin Stegerean, Directorul Muzeului de Artă: Nu există acuzații de natura celor pe care mi le-ați comunicat. Dar la consilierul de etică al instituției, cât și la Ministerul Culturii au fost depuse în cursul lunii aprilie niște memorii legate de o declarație de hărțuire morală, din partea mea către angajații secției de educație. La aceaste memorii. consilierul de etică a răspuns prin organizarea unei ședințe de mediere la care a participat și reprezentantul confederației sindicale la care sindicatul muzeului este afiliat și s-a stabilit un program de măsuri, care este monitorizat.

Jurnalist Digi24: Ați trimis o banană unei angajate?

Călin Stegerean, Directorul Muzeului de Artă: Nu, n-am trimis. Am făcut un schimb, cum să spun, de produse alimentare. Ea mi-a oferit, pentru că aveam anumite preferințe, niște banane și, evident, la un moment și eu am făcut în schimb același lucru.

Jurnalist Digi24: Ați făcut presiuni sau ați cerut favoruri sexuale? 

Călin Stegerean, Directorul Muzeului de Artă: Nu. Deci acest lucru a fost consemnat în cadrul proceselor verbale pe care le-am încheiat în cadrul medierii, și nicio clipă nu s-a făcut vorbire de aceste aspecte.

Reacția Ministerului Culturii

Ministerul Culturii confirmă toate memoriile scrise de către angajate ale instituției, care au depus plângere scrisă și au acuzat directorul muzeului de abuz.

„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR au fost depuse 7 memorii care invoca disfuncționalități, discriminare și unul care se referă la acțiuni cu tentă sexuală”, se arată în cadrul comunicatului transmis de minister.

Potrivit acestuia, ministerul va trimite corpul de control, urmând ca rezultatele să fie comunicate în perioada următoare.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Drama trăită de un miner din Alba, după ce pensia i-a fost redusă cu 5.800 de lei: „Am lucrat 40 de ani în...
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va...
Newsweek
Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale