Ministrul a amintit în context de investigațiile DIICOT în cazul fraudelor bancare, în care suspiciunile s-au extins și în cazul unor fonduri europene. Aceste probleme „pot să existe și ca urmare a unor politizări, dar și ca elemente de crimă organizată”, a spus Leonard Orban. „Am spus că există anumite suspiciuni, dar de la supiciuni până la certitudini există o cale foarte lungă”, a subliniat, însă, ministrul.
El a explicat că politizarea poate fi înțeleasă prin promovarea unor oameni în sistem, astfel încât să răspundă la unele cereri de partid – de pildă, să gestioneze discreționar cereri de rambursare - , dar a insistat că, de când a preluat conducerea ministerului, s-a opus oricăror tentative de acest fel. Ministrul a accentuat că nu se poate pune semn de egalitate între politizare, fraude și achiziții publice.
Nu s-a decis de unde vor fi luați banii pentru corecții
Ministrul a recunoscut s-a încetățenit un sentiment de descurajare în privința accesării fondurilor europene, din cauza birocrației și a problemelor cu programele operaționale. Totuși, pe anumite axe există un interes mai mare de accesare a fondurilor europene, a spus Leonard Orban.
Elatrage atenția că proiectele din domeniul gestiunii apelor, de pildă, sunt dificil de realizat, necesită mult timp pentru implementare și există pericolul să nu poată fi duse până la capăt, iar în 2015, România să fie nevoită să dea bani înapoi.
Pe de altă parte, ministrul a declarat că încă nu s-a decis de unde vor fi luați banii pe care România îi va da în cadrul corecțiilor financiare acceptate de Comisia Europeană în cazul proiectelor cu nereguli. Orban a arătat că fiecare proiect va fi verificat individual și se va decide corecția financiară, dar încă nu se știe dacă banii vor fi luați de la buget sau vor fi căutați responsabili individuali.