"Luăm în calcul renunţarea la plata îndemnizaţiilor şi revenirea la pensiile speciale pentru aviatori, diplomaţi, personalul auxiliar din magistratură şi personalul auxiliar din Parlament", au spus sursele citate.
Acestea au precizat că pentru reintroducerea pensiilor speciale sunt avute în vedere două posibilităţi, şi anume promovarea măsurii de către Guvern printr-un proiect de lege sau asumarea unor iniţiative legislative existente deja în Parlament pe această temă.
"Va fi luată o decizie după începerea sesiunii parlamentare, iar dacă reintroducerea pensiilor speciale se va produce, cheltuielile bugetare vor viza bugetul de stat pentru 2015", au mai spus sursele.
Premierul Victor Ponta nu a transmis încă un punct de vedere oficial în acest sens.
Mircea Coşea: De ce la unii da, iar la alţii nu? E o măsură extrem de populistă
„Revenirea la pensiile speciale o să facă plăcere la multă lume şi sigur că e o măsură extrem de populistă”, a declarat la Digi24 profesorul de economie Mircea Coşea.
Potrviti acestuia, măsura este discriminatorie. „De ce la unii se revine, la alţii nu? Au fost şi alte pensii speciale eliminate, dacă tot facem reparaţii, de ce nu la toată lumea? Aşa cum e şi la mame şi pensionari, de ce nu dăm înapoi tot?”, a comentat profesorul de economie.
Acesta a făcut referire şi la momentul nepotrivit al acestei măsuri în condiţiile în care România e în recesiune tehnică.
La începutul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a propus grefierilor şi personalului navigant acordarea unei indemnizaţii speciale, care să acopere tăierile din anii anteriori, dar aceştia au refuzat, solicitând în schimb revenirea la vechea lege a pensiilor, operaţiune considerată aproape imposibilă.
"Dânşii nu vor, pentru că spun că vor să revină la Legea pensiilor, cea dinainte de Emil Boc, ceea ce este foarte greu în condiţiile actuale, aproape imposibil, ca să fiu foarte direct. Deci, dacă ne înţelegem şi le dăm banii aşa cum vrem noi, e în regulă, dar dacă ei ţin foarte mult la o chestie până la urmă şi de orgoliu, zic eu, probabil că va mai dura", a spus Ponta la acel moment.
El amintea că o astfel de indemnizaţie a fost deja introdusă pentru diplomaţi şi militari.
O săptămână mai târziu, la sediul Ministerului Muncii, Ponta relua această idee explicând că personalul din aviaţie şi grefierii ar putea primi o indemnizaţie de recunoaştere a muncii lor, deoarece revenirea la pensii speciale nu este agreată de către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi, în plus, ar putea însemna "deschiderea unei cutii a Pandorei", deoarece sunt foarte multe persoane care doresc pensii speciale, şi, în al doilea rând, sunt astfel permise şi anumite abuzuri, cu salarii foarte mari acordate în ultima perioadă de activitate pentru o pensie mai mare.
La pensiile speciale s-a renunţat pe vremea cabinetului condus de Emil Boc. Atunci s-au făcut o serie de reduceri cheltuieli, în condiţiile începutului de criză economică.