Actualizare 17.30. De asemenea, surse apropiate negocierilor au declarat pentru Gândul că scăderea CAS ar putea fi operată în două etape, prima la 1 iulie anul acesta, iar cea de-a doua la 1 ianuarie 2014. Principala obiecție a FMI la reducea acestor contribuții a fost legată de sursele bugetare care să susţină o astfel de măsură, în condiţiile în care veniturile au fost mai mici decât cele prognozate, spun sursele. S-a discutat inclusiv despre o majorare a deficitului cu 0,2-0,3% pentru a face posibilă reducerea CAS.
_________________________
Pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică articolul 13 din OU 103/2013 privind salarizarea personalului bugetar în 2014, spun surse citate de Mediafax.
Proiectul este iniţiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională, şi de Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.
Articolul respectiv prevede, la acest moment, că, pentru anul 2014, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.
În luna decembrie 2011, nivelul remuneraţiilor a fost drastic tăiat pe fondul crizei economice.
Articolul din ordonanţa din 2013 ar urma să fie modificat prin introducerea unei noi baze de calcul, care să permită creşterea veniturilor militarilor.
În sectorul militar şi învăţământ lucrează câteva sute de mii de persoane.