Pe aeroportul din Bucureşti a lipsit forfota de care se temeau britanicii, când s-a anunţat ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari. Presa din regat a publicat zeci de articole prin care se atrăgea atenţia că sute de mii de oameni din afara Uniunii Europene vor invada Marea Britanie pentru a-şi căuta o slujbă.
Două aeronave, curse obişnuite, au plecat astăzi spre Londra, iar companiile aeriene nu au anunţat suplimentarea zborurilor, așa cum scria Daily Mail cu două zile în urmă. La aeroportul Henri Coandă atmosfera a fost una normală. Nici vorbă de îmbulzeală, aşa cum au anunţat luni întregi tabloidele britanice.
Aproape toți românii care au avut bilete rezervate la cursele spre Londra în prima zi a Noului An muncesc deja de ani buni acolo.
„Lucrăm la o companie englezească, suntem marinari și mergem cu ei in voiaj. E mult să faci un voiaj, dacă cei de acolo te acceptă și îți vezi de treaba ta, ai mult timp de lucru”, a declarat pentru Digi24 Andrei Titel, marinar.
„E al cincelea an. E foarte OK față de condițiile din România. Chiar dacă e munca mai grea, salariile sunt destul de bune față de orice domeniu din România”, spune Ionuţ Ion, horticultor.
Românii care lucrează deja în regat spun că teama englezilor nu este justificată. „Muncile pe care le vor face românii nu le fac englezii”, arată Cristian Dimancea, de profesie marinar.
Românii, întâmpinați la aeroport de un parlamentar care oferă cafele
Românii care au sosit în Marea Britanie astazi au fost aşteptaţi la aeroport de un parlamentar britanic. Politicianul i-a invitat pe doi dintre ei la cafea şi i-a întrebat de ce au sosit la Londra.
Keith Vaz: Locuiţi în această ţară sau în România?
Adrian Pop: Lucrez aici ca dentist.
Keith Vaz: A, ca dentist!
Adrian Pop: Sunt unul dintre numeroşii specialişti medicali care nu sunt prezentaţi în presă. Jurnaliştii prezintă în mare numai lucruri rele despre România.
Keith Vaz: Ştiţi care era îngrijorarea despre care ni s-a vorbit când am fost în Bucureşti? Că există foarte mulţi dentişti şi medici din România care vin aici şi că acest lucru afectează întregul sistem medical.
Adrian Pop: Aproximativ 2,5 procente din comunitatea de români care muncesc aici sunt reprezentate de medici, dentişti sau asistente, în general specialişti. Ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari procente de oriunde.
Parlamentarul a declarat presei că britanicii ar trebui să stabilească prin referendum numărul imigranţilor care ar trebui primiţi în Regatul Unit. De partea lor, românii i-au spus direct deputatului laburist că britanicii pot sta liniştiţi, pentru că nu au venit la furat, ci la muncă.
Victor Spireşău: Am venit să muncesc. De mâine am să muncesc.
Jurnalist: - Ai un loc de muncă?
Victor Spireșău: Da, la o spălătorie de maşini. Nu este un loc de muncă nemaipomenit, dar voi începe aici, de jos ca să ajung sus.
Cei mai tineri speră că prin venirea în Marea Britanie vor reuşi să înceapă o nouă viaţă.
„Am venit astăzi pentru este prima zi din noul an. E un an nou şi vreau să am un nou început”, a declarat un alt român.
(Cristian Citre, trimisul special al Digi24 la Londra, face bilanțul primei zile în care românii au liber pe piața muncii din Marea Britanie)
Cu numai câteva zile înainte de sfarsitul anului 2013, nouăzeci de parlamentari conservatori i-au cerut premierului David Cameron să invoce o clauză din legislaţia europeană ca să împiedice ceea ce ei numesc un „val distrugător și destabilizator de imigrație în masă”.
Potrivit legislaţiei comunitare, clauza permite ţărilor membre să impună temporar măsuri restrictive, dacă piaţa muncii ar putea fi grav perturbată.
Cum arată piața europeană a muncii
De astăzi, românii şi bulgarii îşi pot căuta locuri de muncă, fără restricţii, în Marea Britanie, Austria, Franţa, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Luxemburg şi Malta. Potrivit statisticilor, sunt aproape două milioane de posturi disponibile pentru cetăţenii Uniunii Europene.
Companiile britanice au libere aproape 5.000 de locuri de muncă pentru români. Angajatorii caută în special ingineri şi programatori, bucătari, chelneri, barmani şi agenţi de vânzări.
Britanicii sunt cei mai speriaţi de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Asta deşi sunt alte cinci ţări care oferă salarii mai mari pentru imigranţi. În Luxemburg, de exemplu, este stabilit cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeană.