Oficialii Comisiei Europene le-au transmis autorităților române, prin Liviu Voinea, că dacă vor să amâne cu trei luni introducerea supraaccizei, trebuie să vină cu variante de strângerea banilor la bugetul de stat.
Prin accizarea suplimentară a motorinei, statul ar fi strâns 120 de milioane de euro. Acum, Guvernul trebuie să propună taxe și impozite noi pentru a strânge acești bani la bugetul de stat.
Cu toate că Executivul renunţă la taxa de şapte eurocenţi pentru un litru de motorina, preţurile carburanţilor vor creşte de anul viitor. Motivele sunt mai multe: în primul rând se modifică formula de calcul a accizei - care va depinde de rata inflaţiei şi nu de cursul euro ca până acum. În consecinţă, indexarea va fi de 4,77 la sută. Se adaugă majorarea propriu-zisă a valorii accizei pentru benzină şi motorină, care va fi de până la 22 la sută, de la 1 ianuarie.
Astfel, de anul viitor, preţul unui litru de motorină va creşte de la 5 lei şi 90 de bani la 6 lei şi 25 de bani. Adică o scumpire de aproape şase procente.
În cazul benzinei, scumpirea va fi şi mai mare. Un litru de benzină va putea fi cumpărat de la începutul anului viitor cu 6 lei şi 50 de bani, faţă de 5 lei şi 60 de bani, în prezent.
Şedinţă maraton, astăzi, la Palatul Victoria. Pe lângă problema supraaccizării, Guvernul a pus pe ordinea de zi aproape 140 de proiecte de lege, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri. Iar la acestea se adaugă şi memorandumuri, note şi iniţiative parlamentare trimise la avizare. Concret, este vorba despre 110 hotărâri de guvern, 20 de proiecte de lege și patru ordonanțe de urgență.
Mai sunt doar două ședințe de Guvern până la sfârșitul anului și multe acte normative restante, cum ar fi norme de aplicare la legea câinilor fără stăpân și hotărârea de Guvern pentru zilele suplimentare libere pentru angajații din aparatul bugetar (27 decembrie și 3 ianuarie).