Pentru prima dată în multă vreme, cei 27 de lideri de stat şi guvern, între care şi preşedintele României, Traian Băsescu, nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discuţia lor să ia o dimensiune politică, însă fără a ajunge la o decizie concretă.
Scopul era "a defini în ce constă" echilibrul dintre consolidarea bugetară şi creştere, a explicat înainte de reuniune un diplomat european, făcând referire la cele două tabere, cea a austerităţii, condusă de Germania şi de cancelarul conservator Angela Merkel, şi cea a flexibilităţii, cu Franţa şi preşedintele său socialist Francois Hollande.
În final, preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discuţiile "liniştite şi intense".
Franţa vrea să slăbească constrângerea bugetară
Există "o puternică convergenţă a viziunilor", a asigurat Hollande, explicând că obiectivul vizat era "ca disciplina bugetară să fie compatibilă cu perspectiva creşterii". Franţa solicită o amânare pentru a îşi reduce deficitul public la 3 la sută din PIB şi, în general, vrea să slăbească constrângerea bugetară. Aceasta este totuşi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.
Fidelă poziţiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat că "consolidarea financiară, reformele structurale şi creşterea nu sunt incompatibile, ci merg mână în mână".
"Singura cale de a ieşi din criză este continuarea combaterii cauzelor sale, însă rezultatele vor necesita timp să se traducă în termenii activităţii economice şi a locurilor de muncă", a recunoscut Van Rompuy, în timp ce Europa este afectată de recesiune şi un şomaj din ce în ce mai mare.
Tensiuni sociale şi politice în toată Europa
Această reuniune a avut de altfel loc pe fondul tensiunilor sociale şi politice, în special în statele cele mai lovite de criză, unde Europa se află în banca acuzaţilor.
Constestarea s-a exprimat din nou în stradă joi. La apelul sindicatelor europene, o adunare împotriva austerităţii a reunit la Bruxelles aproximativ 15.000 de persoane. În acelaşi moment, mii de studenţi au manifestat la Madrid împotriva reducerilor bugetare în educaţie.
Contestarea s-a văzut de asemenea la urne, aşa cum au arătat recent alegerile italiene. Summitul este astfel ultimul pentru liderul guvernului italian Mario Monti, care a fost învins la alegerile legislative.
Într-o scrisoare către colegii săi publicată joi seară, Monti a subliniat că a aplicat cu precizie politica de consolidare bugetară care i-a fost cerută, însă rezultatele au întârziat prea mult în ochii concetăţenilor săi.
Acesta a pledat pentru mai multă "flexibilitate" şi insistă asupra necesităţii de a combate şomajul. Acesta ar fi "cel mai bun mesaj pentru a contracara valul de populism şi nemulţumire din Uniunea Europeană".